Hagyó Miklós felfüggesztette párttagságát

2010.03.07. 14:49 Módosítva: 2010.03.07. 21:19
Lemondott párttagságáról és a párt XII. kerületi elnöki posztjáról is Hagyó Miklós MSZP-s politikus, egykori főpolgármester-helyettes. Országgyűlési képviselői mandátuma és mentelmi joga viszont megmarad, jelentette be vasárnap Nyakó István. Az MSZP szóvivője azt is elmondta, hogy ez az ügy "már rég nem az igazságról szól", a párt továbbra is hisz Hagyó ártatlanságában.

Hagyó Miklós, az MSZP korábbi főpolgármester-helyettese vasárnap felfüggesztette tagságát a pártban és lemondott a párt XII. kerületi elnöki posztjáról is, jelentette be vasárnap az MSZP szóvivője. Nyakó István hozzátette: a politikus nem kívánta a BKV-ügyek körül kirobbant botrány miatt megnehezíteni a szocialisták választási kampányát.

Hagyó Miklós országgyűlési képviselői mandátumáról - így mentelmi jogáról sem - mondott le. Az MSZP továbbra is bízik a volt főpolgármester-helyettes ártatlanságában, mondta Nyakó István. Az MSZP szóvivője szerint ez az ügy "már rég nem az igazságról szól".

Hagyó Budapest főolgármester-helyetteseként egy személyben felelt a BKV irányításáért. Érintettségéről a BKV korrupciós ügyeiben már januárban pletykáltak, akkor az MSZP budapesti vezetése - köztük korábbi támogatója, a szocialisták fővárosi elnöke, Burány Sándor - arra kérte, hogy lépjen vissza az egyéni képviselőjelöltségtől és az MSZP budapesti listájáról, valamint mondjon le fővárosi mandátumáról.

Arról, hogy a BKV akkor őrizetbe vett vezetői közül Antal Attila volt vezérigazgató és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató is Hagyó ellen vallhatott, elsőként a szocialistákkal jó kapcsolatokat ápoló ATV hírportálja számolt be január végén. Burány Sándor a hírre reagálva már jelezte, hogy visszalépésre fogják kérni Hagyót, két nappal később ezt már hivatalosan is megtette.

Hagyó végül egy nap gondolkodás után, egy, az ártatlanságát hangsúlyozó sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy eleget tesz a felkérésnek, de országgyűlési mandátumáról, ezzel mentelmi jogáról nem mondott le. Mivel a parlament tavaszi ülésszaka három ülésnap után már februárban véget ért, Hagyó mandátuma lejártáig élvezheti a mentelmi jogot, így az új parlament felállásáig biztosan nem indulhat ellene hivatalosan bűnvádi eljárás.

Tény ugyanakkor, hogy az ügyészség a februári ülésnapokon nem kérte a politikus kiadatását a parlamenttől.

Hagyó körül januárban kezdett látványosan fogyni a levegő. Ahogy tartóztatták le a BKV vezetőit, úgy bátorodtak fel korábbi bírálói - végül már felettese, Demszky Gábor főpolgármester is arra utalgatott egy interjújában, hogy Hagyó meg nem engedhető módszerekkel irányította a közlekedési vállalatot. Amikor pedig a rendőrség februárban őrizetbe vette Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főtanácsadóját - aki a Főváros gazdasági szuperbizottságában Hagyóval egyezkedve ténylegesen döntött a város tulajdonában álló vállalatok pénzügyeiről -, a nyomozás hivatalosan is elérte a főváros politikai vezetését.

Balogh Zsolt végül a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában maga is beismerte, hogy a rendőrségen Hagyó Mikós ellen vallott, bár konkrét bizonyítékokat a nyomozás érdekeire hivatkozva nem tárt a nyilvánosság elé. Azt állította, hogy igazgatósága idején Hagyó legalább hetven millió forint készpénzt vett fel a BKV-tól. Balogh és Antal valószínűleg vádalkut kötöttek a rendőrséggel, amit az is alátámaszthat, hogy mindketten szabadlábon védekezhetnek az ellenük felhozott vádak ellen.

Az ügy többi szereplőjét a bíróság az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásba helyezte.