Hűtlen kezelés gyanúja a MÁV Hídépítőnél

2010.03.09. 15:32 Módosítva: 2010.03.09. 15:32
Több százmillió forintos veszteség hűtlen kezelés miatt, ezzel gyanúsítja a rendőrség a MÁV Hídépítő Kft. volt alkalmazottait. Az ügy kapcsán hat embert állítottak elő, közülük négyen őrizetbe kerültek.

A rendőrség 2006 augusztusa óta nyomoz az ügyben a MÁV Zrt. feljelentése nyomán, amely szerint a MÁV Hídépítő Kft. - amely egyébként a MÁV Zrt. száz százalékos tulajdonában van - 2004. évre kimutatott 900 millió forintos vesztesége mögött a cég vezetőinek hűtlen kezelést megalapozó döntései állnak. Ennek kapcsán a rendőrök kedd reggel hat embert állítottak elő a MÁV Hídépítő Kft. volt alkalmazottai közül hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozók több szabálytalanságra is bukkantak. Több ezer oldalnyi iratanyagot tanulmányoztak át, ekkor merült fel a gyanú, hogy a cég fiktív számlázást folytatott. Többek közt fény derült arra is, hogy a kft. több ideiglenes hídelem legyártására kapott megrendelést, ehelyett azonban a régieket festették át és számlázták le úgy, mintha újak lennének.

Az igazságügyi mérnöki szakértői vélemény tavaly szeptemberben készült el, ez alapján gyanúsították meg a kedden előállított hat embert. Közülük négyet őrizetbe vettek a nyomozók, és előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásukra is. Mint kiderült, a bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány meghaladja a 207 millió forintot. A gyanúsítottak ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja azt is, hogy történt-e más bűncselekmény.

A MÁV Hídépítő Kft. egyébként ma már felszámolás alatt áll, a felszámolást azt Opten cégtárának adatai szerint 2007 augusztusában indították. A cég 2008 óta szerepel az APEH adóslistáján, ami azt jelenti, hogy jogerősen nyilvántartott köztartozása meghaladja a százmillió forintot. A társaság vezetésője 2004-ben Csohány Antal volt (előbb ügyvezető igazgatóként, majd vezető tisztségviselőként), mellette szeptember 27-től Ujváry Zoltán volt cégjegyzésre jogosult cégvezető. A társaság 2006-ot és 2007-et is veszteséggel zárta, üzemi eredménye előbb 144,7 millió, majd 400 millió forintos mínuszt mutatott.

Február 4-én szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt tartottak házkutatást a szintén száz százalékos MÁV-tulajdonban lévő MÁV Informatikai Zrt. Krisztina körúti székházában.