Köpölyözést oktatnak ősztől a SOTE-n

2010.03.10. 20:56 Módosítva: 2010.03.10. 20:56
Akupunktúrát, köpölyözést és gyógynövénytant is tanítanak szeptembertől a Semmelweis Egyetemen. Kínai orvosokat képeznek, ami nem a hagyományos orvosképzés része, hanem egy külön 5 éves egyetemi orvosi kurzus.

Akik itt végeznek, nem kapnak se doktori címet, se orvosi diplomát. Hagyományos kínai gyógyítók lesznek - hangzott el szerdán az RTL Híradóban.

Szeptembertől sztetoszkópot ragadnak az első magyar kínai orvostanoncok a SOTE Egészségtudományi Karán. Kelet-Európában elsőként itt tanítanak elsőként kínai orvoslást.

A hallgatók egyebek mellett anatómiát, élettant, kémiát, biológiát és biofizikát tanulnak valamint akupunktúrát, akupresszúrát, gyógynövénytant és energetikát.

A szakot azért is indítják, mert most egy rövid tanfolyam után felületes anatómiai ismeretekkel bárki lehet például akupunktőr, és akár árthat is a betegeknek.

A kínai orvosi oktatás angol nyelvű lesz, kötelező a kínai is, és hatezer euróba, mostani árfolyamon 1,6 millió forintba kerül évente. A diákok, miután négy évet elvégeztek Budapesten, egy évig Kínában gyakorolják a hagyományos orvoslást.

Orvoslást tanulnak ugyan, de nem kapnak doktori címet, és a végzettségük sem orvos lesz, hanem hagyományos kínai gyógyító.