Vámosok tartottak házkutatást egy biztonsági cégnél

2010.03.10. 12:01 Módosítva: 2010.03.10. 16:25
Házkutatást tartottak Pintér Sándor volt belügyminiszter biztonsági cégénél. Állítólag adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak.

A vám- és pénzügyőrség kommandósokkal tartott házkutatást a Civil Biztonsági Szolgálatnál szerda délelőtt - értesült a Hír Televízió. A cég Pintér Sándor, az Orbán-kormány volt belügyminiszterének érdekeltségébe tartozik.

A HírTV  internetes oldala szerint adócsalás és pénzmosás elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoz a hatóság. Az akcióban a hírek szerint a biztonsági szolgálat egyik bérlőjéhez köthető bérbeadási szerződést és a hozzá kapcsolódó számlákat, bankszámlakivonatokat foglalták le a nyomozók.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI megkeresésre annyit közölt: valóban zajlanak nyomozati cselekmények, de nem tudja megerősíteni azok helyszínét.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. Pintér központi cége, szerteágazó tevékenységéből 2008-ban közel 5 milliárdos forgalmat produkált.

A Civil 2004-ben azzal okozott meglepetést, hogy a Medgyesy-kormány regnálása alatt 240 milliós hitelt kapott az MFB-től úgy, hogy a bank bevásárolta magát a cég részvényesei közé. A volt belügyminiszter két év alatt mintegy 300 millió forintot fizetett vissza a bank tulajdonában lévő kisebbségi részesedésért.

A cég neve legutóbb a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának zsarolási ügyét követően került a sajtóba. A HVG azt állította, hogy a Pintér cége partneri viszonyban állt a rektor által állítólag a DHL-nek beajánlott kisebb biztonsági céggel. A CBSZ azonban egyébként is fontos szerződő fele a honvédségnek, a HM EI Zrt.-n keresztül ugyanis évi nettó 450 millió forinttal részesül a laktanyák őrzésére kifizetett milliárdokból.