A Fidesz nem érti a Balatonring-ügyet

2010.03.11. 11:29
Szűkszavú közleményben reagált a Fidesz a párt a Balatonring-botránnyal kapcsolatos álláspontját firtató kérdéseinkre. A projekt ügyében óriási a zűrzavar, jelenleg nem lehet tisztán látni, de a Fidesz-kormány minden szerződést nyilvánosságra fog hozni. A kormány közben változatlanul úgy véli, hogy a sávolyi motorpálya fontos beruházás, és az MFB aláírhatja a hitelszerződést.

Napok óta próbáljuk reagáltatni a Fideszt a sávolyi projekttel kapcsolatos ellentmondásokra, a legnagyobb ellenzéki párt azonban mély hallgatásba burkolózott a Balatonring-ügyről. Havasi Bertalan sajtófőnök most azt közölte, hogy „a sávolyi projekt ügyében óriási a zűrzavar, jelenleg nem lehet tisztán látni az ügyben. A Fidesz-kormány azonban minden szerződést nyilvánosságra fog hozni.”

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjától is szerettük volna megtudni, hogy mi az álláspontjuk arról, hogy a birtokunkba került, azóta az Index és a TASZ által is nyilvánosságra hozott belső feljegyzések szerint a Pénzügyminisztérium főosztályvezetői írásban figyelmeztették Oszkó Péter pénzügyminisztert, hogy hazai és európai uniós jogszabályokba ütközik a Balatonring és a MotoGP állami támogatására kidolgozott konstrukció. A Fidesz EP-frakciója azonban nem válaszolt a kérdésünkre, jelenleg egy képviselő sem foglalkozik ezzel az üggyel, közölte Panyi Miklós sajtófőnök.

A kormány eközben továbbra is úgy véli, hogy a sávolyi MotoGP-pálya fontos beruházás; a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a napokban aláírhatja a hitelszerződést. Szollár Domokos kormányszóvivő a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány változatlanul azt gondolja, hogy sávolyi beruházás fontos, mert élénkíti a gazdaságot, javítja az ország imázsát, munkahelyet teremt a térségben, és elősegíti, hogy a Balaton menti régió egész évben prosperáljon.

A sávolyi Balatonring fejlesztése tegnap nem szerepelt a kormány napirendjén; a kabinet 2009 októberében már eldöntötte, hogy megfelelő állami hitelt és támogatást ad a beruházáshoz, „ebben nincs változás”. A beruházás abban a fázisban van, közölte Szollár Domokos, hogy az MFB-s hitelszerződés feltételeiről tárgyalnak a felek, ezt a napokban aláírják.

Cikksorozatunk nyomán több civilszervezet is követeli a MotoGP-pálya állami támogatásának vizsgálatát. A Freedom House Europe, a K-Monitor közhasznú egyesület, a Transparency International Magyarország és a TASZ Bajnai Gordon kormányfő válaszát várja arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján döntött a kormány a sávolyi beruházás támogatása mellett.

A kedden nyilvánosságra került pénzügyminisztériumi anyagok arról tanúskodnak, hogy a pénzügyi tárca a beruházás állami támogatását és az állami óriáshitel konstrukcióját kockázatosnak és jogsértőnek ítélte. A múlt héten nyilvánosságra hozott hatástanulmány szakértői elemzése pedig egyértelműen kimutatta, hogy a felvázolt konstrukció számos kockázatot rejt magában, és a tizenötmilliárd forintos MFB-hitel igen kedvezőtlen helyzetbe hozza a magyar államot.