Az LMP a parlamenti pártokon kéri számon a 35 milliárdot

2010.03.11. 12:54 Módosítva: 2010.03.11. 12:54
A parlamenti pártoknak szóló kérdéseket fogalmazott meg az LMP, mivel döbbenetesnek tartják, hogy egyik sem nyilvánul meg a botrányos sávolyi Balatonring beruházás ügyében. Az MSZP és a Fidesz közös mutyizására gyanakszanak.

"Egyre több adat kerül nyilvánosságra, melyek azt bizonyítják, hogy a kormány jogszerűtlenül, súlyos pénzügyi kockázatok vállalásával akarja 35 milliárd forinttal támogatni a sávolyi beruházást. Döbbenettel és megrökönyödéssel vettük tudomásul, hogy a parlamenti pártok nem nyilvánulnak meg a sávolyi Balatonring ügyében, ezért kérdéseket szeretnénk nekik feltenni" - mondta csütörtöki, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Ivády Gábor, az LMP választmányi tagja.

A párt választ vár arra, hogy a kormány miért döntött a támogatás mellett, ha a pénzügyminisztérium gazdaságtalannak, kockázatosnak és jogellenesnek ítélte a beruházást, illetve hogy az MFB hogyan tarthat ki a szerződéskötés mellett, miközben a szintén beruházóként résztvevő spanyol Bancaja bank a kockázatokra hivatkozva kihátrált az üzletből. Kérdezik továbbá, hogy a kormány hogyan tekinthet el a banki garancia meglététől, miközben a beruházó az üzemeltetéshez nem, csak az építéshez szükséges forrásokkal rendelkezik.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Reagálást várnak a Figyelő értesülésére, mely szerint a Grupo Milton a szocialista Újhelyi István érdekeltségébe tartozó szegedi kézilabdacsapatot 50 millió forinttal támogatta, hasonlóan a Fehérvár FC focicsapatához, ami 300 milliós támogatást kapott, és ami szoros kapcsolatokat ápol az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarugó Akadémiával. További szocialista érintettségre utal, hogy Veres János titkárságvezetőjének, Dobolyi Alexandrának a férje a Balatonring igazgatóságának tagja és fő aláírója.

Tudni szeretnék azt is, hogy valóban a Political Capital (PC) végzi-e a Grupo Milton kommunikációs feladatait, hiszen az MDF még tavaly is a PC ügyfele volt, a PC volt tulajdonosa, Somogyi Zoltán pedig az MDF színeiben indul képviselőjelöltként.

02

Az LMP-s aktivisták transzparensekkel nyomatékosították az elhangzottakat, melyeken például mutyikoalíciónak nevezték az MSZP-t és a Fideszt, valamint felhozták a Balatonringhez hasonló szlovákiai beruházás példáját, ami semmiféle állami támogatásban nem részesült.

Ivády Gábor a támogatás mértékének érzékeltetésére elmondta, hogy ennyi pénzből 1200 magyarországi kistelepülésen működő önkormányzat tudná rendezni tartozásait. Felszólította a kormányt, hogy állítsák le a beruházást, és a választások előtti utolsó pillanatban ne mutyizzanak ki ennyi pénzt az államkasszából.