Bajnai nem sokra emlékszik a sukorói egyeztetésből

2010.03.11. 20:48
Bajnai Gordon miniszterelnök nyilvánosságra hozta a szerdán a bíróságon Sukoró-ügyben tett vallomását. Eszerint nem emlékszik, hogy szóba került-e az ingatlancsere egy 2008-as parlamenti egyeztetésen, amelyen nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként volt jelen.

Bajnai Gordon miniszterelnök tanúvallomása szerint, nem emlékszik arra, hogy a King's City elnevezésű beruházással kapcsolatos 2008. májusi parlamenti egyeztetésen szóba került-e az ingatlancsere, illetve a sukorói ingatlanok. A miniszterelnök csütörtökön hozta nyilvánosságra a Sukoróra tervezett, ott meghiúsult turisztikai beruházásról szerdán felvett tanúvallomásának jegyzőkönyvét, amelynek szövegét részletesen itt olvashatják>>>

Az egyeztetésen Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök mellett Bajnai Gordon akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként volt jelen. Mint mondta, Lauderre, Langhammerre és Joav Blumra emlékszik, azt azonban már nem tudta megmondani, hogy az Itzhak Fisher és a Gaye név kit takar, és a Magyar Állam összes képviselőjét sem tudta volna felsorolni.

A 2008-as parlamenti megbeszélésen a befektetők vázolták a beruházás nagyságrendjét. A miniszterelnök úgy emlékezett, hogy 2500 embernek munkát adó munkahelyről és egymilliárd dollárt meghaladó összegű beruházásról esett szó.

Mint mondta, nem emlékszik arra, hogy ezen a megbeszélésen a csere, illetve a sukorói ingatlanok konkrétan szóba kerültek-e. A befektetők számára azt nyilvánvalóvá tették, hogy a beruházás részét képező játékkaszinó engedélyköteles, és ehhez nyilvános pályázatot kell kiírni. Előfordulhat, hogy más pályázó kedvezőbb ajánlatot tesz, és ennek kockázatát nekik kell viselniük. Annyi elhangozhatott még a megbeszélésen, hogy a Pénzügyminisztérium hajlandó kiírni a pályázatot, mondta.

A megbeszélésen tájékoztatást kaptak a befektetők arról, hogy jogszabály szerint lehetőség van egyedi kormánydöntésen alapuló munkahelyteremtő támogatásra. A támogatásra vonatkozó kormánydöntés szakmai előkészítése az ITD Hungary Zrt. feladata volt, amely szervezet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz tartozott. Ezen támogatás előkészítése ugyan elkezdődött, de jóval, hónapokkal később, a befektetők jelezték, hogy ezt nem kívánják igénybe venni.

Mint mondta, szintén az általa vezetett minisztériumhoz tartozott a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsítására és egyszerűsítésére vonatkozó döntések előkészítése. Emlékeim szerint - tette hozzá Bajnai Gordon - a megbeszélésen jelezték a befektetők, hogy szeretnének majd élni ezzel a lehetőséggel, ha abba a fázisába jut a beruházás.

Bajnai arra nem emlékezett, hogy a megbeszélésen konkrét feladatok és határidő ki lett-e jelölve az egyes illetékes állami szervek részére, szerinte a megbeszélés inkább protokolláris jellegű volt. Arra sem emlékezett, hogy a befektetők a beruházással kapcsolatban valamilyen prezentációt vagy más dokumentumot mutattak volna, de azt elmondták, hogy mit szeretnének, mi a szándékuk.