MeH: Jó üzlet volt ingyen helyet adni a Red Bullnak

2010.03.11. 18:08
Mindenki jól járt azzal, hogy tavaly augusztus 20-án a Red Bull Air Race néhány bevállalt szolgáltatásért cserébe közterületi díj nélkül használhatta a belvárosi Duna-partot, állítja a kormányszóvivői iroda. A repülős versennyel ki lehetett váltani más pénzbe kerülő programokat, ráadásul a szervezők több kötelező ünnepi kiadási tételt magukra vállaltak. A főváros szerint ez nem magyarázza, hogy a redbullosok miért adhatták tovább az ingyen kapott területet.

A Red Bull Air Race szervezőinek nem adott engedélyt a MeH, hogy reklámmolinót helyezzenek el Lánchídon, és a hangos reklámok sem szerepeltek a megállapodásban. A kormányszóvivői iroda azt közölte, hogy az Ostermann Kft. csakis az érvényes területhasználati megállapodás feltételei szerint használhatta volna a repülőshow ideje alatt a Duna-parti területet.

A MeH-ben elismerték, hogy a tavalyi augusztus 20-i eseményen csak a Főváros és a MeH között köttettet megállapodás lehetett érvényben. A fővárosnak azonban még tarifája sincsen a verseny alatt használt Duna-szakasz reklámcélú felhasználásra, mert az a világörökség részét képezi, ezért ott tilos óriás reklámokat kihelyezni.

A főváros városképvédelmi bizottsága szerdán egyhangúlag döntött arról, hogy pénzbüntetést szab ki a MeH-re, amiért az az állami ünnepségek céljából ingyenes használatra kölcsönkérte a fővárosi tulajdonú közterületeket, majd pedig a fővárost félrevezetve üzleti célú rendezvényre továbbadta a Red Bull-verseny rendezőinek. A főváros a kitett és a hangszórókban sugárzott hangos reklámokat is kifogásolta, valamint azt, hogy a tulajdonos engedélye nélkül vendéglátóipari tevékenységet engedtek be a verseny színhelyére. A bizottság fideszes elnöke, Ughy Attila szerint azt is tisztázni kellene, hogy miként fordulhatott elő, hogy az egyik cég fizetős jegyeket kezdett árulni az ingyenterületen álló tribünre. A főváros ezért több száz millió forintos kártérítést kér a Miniszterelnöki Hivataltól.

A Miniszterelnöki Hivatal szerint viszont az engedély nélküli reklámtevékenységen kívül nem volt gond a Red Bull Air Race-szel. Azt állítják, a főváros, illetve az önkormányzat háromtagú bizottsága is elfogadta az augusztus 20-i terveket, és tudta, hogy a kölcsönkért területen a repülős verseny zajlik majd.

A verseny jó üzlet volt az állam számára, mert a Forma1-hez mérhető publicitást biztosíott Budapestnek, ráadásul kiváltott egy sor, egyébként költségvetési pénzből megszervezhető ünnepi programot, állítja a kormányszóvivői iroda hozzátéve: az ingyenesség mellett szólt az is, hogy a szervezők az augusztus 20-i ünnepségek számára is szükséges technikai és biztonsági eszközök használatát átengedték a MeH-nek.

Red Bull repülős verseny idén is lesz Budapesten. A magyar főváros szereplését a 2010-es szezonban az garantálja, hogy az Ostermann Kft. 2008-ban három évre szóló megállapodást kötött a kancelláriával.