Bölcsődei díjat javasol egy MEH-tanulmány

2010.03.12. 08:13 Módosítva: 2010.03.12. 08:19
Általános térítési díj bevezetését javasolja a bölcsődékben egy, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megbízásából készült tanulmány, amely szerint az anyákat úgy terelnék a munka világa felé, hogy gyes helyett utalványokat kapnának - írta pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap szerint az utalványokat csak a gyermekek intézményi ellátására lehetne fordítani.

A Miniszterelnöki Hivatal megbízásából a Budapest Intézet által készített elemzés szerint a családtámogatási rendszer nem ösztönzi az anyákat korai munkába állásra, mivel hosszú ideig jár a gyes és a gyed, ingyenes bölcsőde pedig csak keveseknek jut.

A tanulmány azt javasolja a döntéshozóknak, hogy a jelenleg ingyenes ellátást nyújtó önkormányzati bölcsődék a gyes összegével egyenértékű, 28 500 forintos térítési díjat szedjenek a szülőktől. Az elemzés szerint ezzel ösztönözni lehetne az önkormányzatokat a bölcsődei férőhelyek bővítésére, hosszú távon pedig ez nem jelentene túl nagy terhet a családoknak, mert az anya korai munkába állásával megnőne a család jövedelme.

A tanulmány a gyest utalványokkal váltaná ki, amelyeket csak a gyermek napközbeni intézményi ellátására lehet felhasználni. A tervek szerint viszont ezeket az utalványokat nemcsak az önkormányzati bölcsődékben, hanem a családi napközikben, magánintézményekben és családi gyermekfelügyeletre is be lehetne váltani.

További részletek a nyomtatott Magyar Nemzetben.