Titokzatos kutyaeltűnések Ózdon

2010.03.16. 12:48 Módosítva: 2010.03.18. 10:44
Ózdon folyamatosan lopják a kutyákat, általában állatviadalok céljára. A tetemeket később aknákba, zsákokba rejtve találják meg. A helyiek szerint cigány családok között folynak a viadalok, kis tétekben. A rendőrség nyomoz.

Sem a rendőrség, sem a helyi állatorvosok nem hajlandók nyilatkozni az állítólagos Ózd környéki kutyaviadalokról, pedig számos jel utal arra, hogy néhány család illegális viadalokat tart, és állatokat kínoz.

Legutóbb március 9-én találtak két rossz állapotban lévő, csontsovány kutyát, akik mérgezés áldozatai lettek. Ők azonban még mindig jobban jártak, mint az a két állat, akiknek tetemét egy használaton kívüli aknából szedték ki február végén.

"Arlón, a romatelep mögötti területen, egy vízvezeték lezáró aknájában találtuk meg a két felakasztott kutyatetemet. Redőnyhúzó zsinórral kötötték fel őket. Egyikük zsinórja elszakadt, ő az akna mélyén lelte halálát, másikuk a nyakára tekert zsinór miatt fulladt meg."

A kutyákat február 22-én találták meg, de valószínűleg már jóval előbb az aknába kerülhettek. A Hérosz ózdi szervezetének elnöke azt mondja, telefonos bejelentés alapján ment a helyszínre, és csak ezután szólt a rendőröknek. Fazekas Ildikó szerint ugyanis a hatóság nem szívesen megy ilyen bejelentésekhez. "Volt már olyan, hogy nagyon rossz környékre kellett mennem, és kértem, hogy jöjjenek velem, mire azt mondták, hogy ők nem mennek ki szíre-szóra, előbb nézzem meg, hogy valóban van-e ott valami.”

Ildikó úgy látja, az utóbbi időben egyre több kutyát lopnak el a városból, akiket főként harcikutyaviadalokra visznek Ózd külterületeire és a város környéki falvakba. A kutyák nagy többsége azonban nem is a viadalokra kell, rajtuk csak kiképzik a versenyzőket.

Áldozati kutyák

A rendőrség az arlói esetnél a hatósági állatorvost is kihívta, aki szerint a két meggyilkolt úgynevezett áldozati kutya volt. Ez azt jelenti, hogy elvadított, verekedésre használt kutyákat edzettek rajtuk. Az orvost viszont azóta furcsa módon leállították, és másra bízták a hasonló ügyeket.

A Hérosz elnöke szerint a rendőrség is furcsán viselkedik. “Azt mondják, nem tudnak a viadalokról, pedig ez nyílt titok. 2008-ban ráadásul már tettem feljelentést ilyen ügyben, szóval ha másról nem is, erről azért tudniuk kéne.”

Magánházaknál folynak a viadalok

Ildikó azt mondja, szervezett lopásokról és családok közti viadalokról lehet szó. “Családok csinálják a viadalokat egymás szórakoztatására, kis tétekben. Hallomásból mindenki tudja, de nyilatkozni senki nem mer.”

Szerinte a helyiek kevés lopást jelentenek a rendőrségen, neki viszont annál többet. “Évek óta nincsenek megpiszkálva ezek a dolgok. Most már egyre nyíltabban, magánházaknál is csinálják a viadalokat, de telepeken is megy a szomszéd községekben. Sok embernek ez megélhetés sajnos, a kutyaviadal.”

A környékbeli falvakban is félnek

Az Ózdtól alig pár kilométerre található Farkaslyuk község egyik lakosa is úgy véli, viadalokra vihetik az összeszedett kutyákat. Nevét nem meri felvállani, mert – mint mondja – akárcsak a többi falubeli, ő is fél attól, hogy atrocitások érik.

“Az ember nem mer szólni, merrt beverik az ablakát, vagy megverik őt, esetleg a családtagjait.” Pedig a faluból többen is úgy látják, hogy viadalokra viszik a kutyákat. Egyesek szerint az elmúlt évben legalább150 kutya tűnt el egyik napról a másikra.

“Tényleg viszik el a kutyákat, már két éve feltűnt. Annál a családnál, aki ezt csinálhatja, mindig 6-7 kutya van a portán. Ezek ki vannak kötve, némelyik gyönyörű állapotban van, mikor odakerül, még fajtiszták is vannak köztük. Aztán hétről hétre fogynak le, a végére már csont és bőr mindegyik. És egyszer csak eltűnnek. Még kenyeret is akartunk bedobni egyik-másiknak, annyira sajnáltuk, de a gazdájuk ránk szólt, hogy ne etessük őket.”

Forrásunk szerint a legtöbb kutya nem is a viadalokon veszti életét, hanem egyszerűen a rossz körülmények miatt pusztulnak el.

“Embertelenül bánnak a kutyákkal. 40 fokos hőségben nyáron, víz és minden nélkül tartják kinn a tűző napon őket. Aztán, ha elhullanak, van, amelyiket az erdő szélére viszik ki, volt, amit zsákban találtunk meg, és volt, amit a spájzba zártak.”

Bár bizonyítékai nincsenek rá, de mind ő, mind más helyiek is úgy gondolják, hogy kereskedhetnek a kutyákkal, hiszen az állomány napról napra cserélődik. “Szóltam az állatorvosnak, hogy a kutyákat eltüntetik, mire ő is rögtön azt kérdezte, hogy viadalra vihetik-e őket. Abban viszont biztos vagyok, hogy itt csak kis pénzekben mehetnek a fogadások, nincsenek akkora tétek, mint a fővárosban.”

A rendőrség úgy látja,  nincs szó viadalokról

Ózdon mostanában állatorvosi rendelőket is feltörték, ahonnan fájdalomcsillapítokat, kötszereket vittek el. Fazekas Ildikó szerint egyértelmű kapcsolat áll fenn a két ügy között, hiszen ezeket a dolgokat leginkább viadalok kapcsán használják fel.

A rendőrség szerint azonban nincs kapcsolat a két ügy között. “Bár valóban törtek fel állatorvosi rendelőket, és jelentős volt a gyógyszerek ellopása miatti kár is, de nem találtunk olyan adatot, ami arra utalna, hogy állatviadalokat tartanak Ózdon vagy Arlón – mondja Molnár Tamás rendőr-főhadnagy. Molnár kérdésünkre megerősítette, hogy valóban megtörtént a redőnyzsinóros eset Arlón.

“Egy a település szélén lévő használaton kívüli vízaknába volt két kutya elpusztult állapotban, hurokkal a nyakán berakva. Az állatorvos megállapította, hogy fulladás okozta a halálukat. Ezért állatkínzás büntettének gyanújával indítottunk nyomozást az ügyben.”

A kutyákon talált sérülések súlyosak voltak, a rendőrség szerint viszont semmi sem utalt arra, hogy viadalok áldozatai lettek volna. “Volt már ilyen eset korábban is, de párhuzamot vonni nem lehet, mert nincsenek olyan tények, amik arra engednek következtetni, hogy a különböző eseteket ugyanazok követték el. Ez épp olyan – magyarázza a főhadnagy – mint amikor egy városon belül több betörés történik. Attól, hogy több helyre is betörtek, még nem biztos, hogy ugyanaz követte el az eseteket.”

Szerettünk volna beszélni a helyszínre kiküldött hatósági állatorvossal is, ám megkeresésünkre sem ő, sem az állatorvosokat felügyelő Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalközponti sajtóosztálya nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Mint mondták, mivel “folyamatban lévő rendőrségi ügyről van szó, ezért a nyomozásra való tekintettel nem kívánunk nyilatkozni.”