Nyomoznak az ügyészségi jegyzőkönyv kiszivárogtatója után

2010.03.16. 15:20 Módosítva: 2010.03.16. 15:21
Nyomozást rendeltek el kedden, miután szeptemberben valaki elfaxolta az ügyészségi irodából a Borovszky Tímea kihallgatásán készült jegyzőkönyvet.

Vizsgálat indult a Borovszky Timea szeptemberi kihallgatásáról szóló ügyészségi jegyzőkönyv kiszivárogtatása miatt. Az ügyészség a múlt héten még vonakodott, mondván lehetetlen kideríteni, hogy ki és hogyan juttatta ki a dokumentumokat. Végül kedden bejelentették, hogy elindul a nyomozás.

Március ötödikén emelt vádat az ügyészség Borovszky Timea, az Oktatási Minisztérium Esélyegyegyenlőségi Főigazgatóságának volt vezetője ellen, Nagy Attila a Katapult mentorprogram egykori igazgatójának feljelentése alapján, mint arról az Index is beszámolt.

A gazdasági visszaéléssel kapcsolatos ügyben megindult nyomozás furcsa fordulatot vett, amikor a vádemelés bejelentésének napján a kuruc.info megjelentette a szeptemberi kihallgatási jegyzőkönyvet.

A szélsőjobboldali portálon megjelent iratokon jól látható, hogy azokat mindössze fél órával a kihallgatást követően faxolták el egy ügyészségi irodából.

Bárándy Péter Borovszky ügyvédje a Népszabadságnak elmondta, ilyen rövid idővel a kihallgatás után az ügyészségen kívül jegyzőkönyvmásolatot csak a gyanúsított és a védője kaphat. Azt azonban életszerűtlennek nevezte, hogy ők juttatták volna el a kuruc.infónak az iratokat.

Az ügyvéd sürgette, hogy induljon nyomozás az ügyben, de az ügyészség nem sietett.

Skoda Gabriella szóvivő múlt héten még azt nyilatkozta: ez nekik is nagyon kellemetlen, és kérdések elé állítja az ügyészséget, de már kinyomozhatatlan, hogy ki és hová juttatta el a jegyzőkönyvet.

Az ügyészség keddi közleménye szerint ismeretlen tettes ellen indul nyomozás, mivel "az elkövető személye még nem ismert - nem lehet tehát most még tudni, hogy esetlegesen ügyész vagy más személy hozható összefüggésbe ezen üggyel"

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el kedden, közokirattal visszaélés gyanúja miatt.