Budapest végre részese lett a világpolitikának

2010.03.24. 18:08
Az már biztos, hogy a légügyi hatóság hibát követett el az izraeli kémrepülők berepüléséhez szükséges engedély kiadásakor, azt viszont még mindig nem lehet tudni, hogy miért pont a magyar légtérben gyakorlatoztak. Irán megtámadására készültek? Erőt fitogtattak? A dubaji gyilkosság következménye?

Lehet, hogy soha nem fog kiderülni, hogy milyen céllal repültek be Magyarország légterébe, és tettek díszkört Ferihegy felett múlt héten izraeli kémrepülők, bár annyit már lehet tudni, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai hibát követtek el, mikor az engedélyezési eljárásból kihagyták a titkosszolgálatokat. A légügyi hatóság saját hatáskörben döntött úgy, hogy a berepülés nem jár kockázattal.

A kémkedést már sok szakértő sokszor kizárta, azt mondták, ha Izrael kémkedni akarna Magyarországon, bármikor megteheti úgy, hogy abból senki semmit nem vesz észre, használhat műholdat, de egészen magasból is végezhet repülőről méréseket. Magyarország azt közölte, hogy a gépeken nem volt veszélyes anyag, Törökország és Bulgária szerint hírszerzésre alkalmas eszköz vagy fegyver nem volt a repülőkön, Románia csak annyit mondott, hogy a gépek engedéllyel használták a légterét.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője úgy értelmezte a történteket, hogy Izrael a Magyarország elleni informatikai hadviselés részeként belezavarhatott elektromos rendszerekbe, így például a választási informatikai rendszerbe. Így ha a Jobbik elégedetlen lesz majd a választási eredményekkel, jó eséllyel játssza ki az izraelikémrepülő-kártyát.

Minden mindennel összefügg

A Fox News múlt héten sajátos magyarázattal szolgált az izraeli kémrepülők megjelenésére, elméletüket a minden mindennel összefügg elvre alapozták. Beszámoltak arról, hogy két Gulfstream V típusú izraeli gép fejlett hírszerzési eszközökkel felszerelve repült be a magyar légtérbe, eljutottak Budapestig, majd eltűntek. Az eset néhány órával azután történt, hogy egy 52 éves szír állampolgárságú férfit luxusautójában ülve szintén a fővárosban agyonlőttek. A támadó elvitte az autóból az áldozat fekete táskáját, majd gyalogosan elmenekült.

Kiderült, hogy az ügy hátterében üzleti vita állt, a férfi pénzváltással foglalkozott, és már korábban is követtek el ellene hasonló támadást. 1997-ben a X. kerületi Gyakorló utcában próbálták megölni, akkor sérülés nélkül megúszta. Legutóbb tavaly novemberben öltek meg hasonló módszerrel pénzváltót, akkor egy kuvaiti férfit lőttek agyon a Baross utcában. Izraeli szál egyik esetben sem merült fel.

A két, ugyanazon a napon, Budapesten történt eseményt a lap összefüggésbe hozza egymással, és a gondolatmenet részleteinek ismertetése nélkül még beleszövi a történetbe a januárban Dubajban elkövetett gyilkosságot is, amikor a Hamász fegyveres szárnyának egyik alapítóját, Mahmúd al-Mabhúht ölték meg. A helyi hatóságok szerint a merényletet a Moszad követte el, több európai országban és az Egyesült Államokban nyomozás indult, az izraeli nagyköveteket sorra kérették be a kormányok, az EU ugyan Izraelt nem nevezte meg, de nyilatkozatban ítélte el az adatlopásokat és a gyilkosságot. Izrael viszont tagad, azt állítják, semmi nem bizonyítja, hogy a Moszad lenne az elkövető.

Izrael az USA-val keménykedett

Ennél lényegesen stabilabb alapokon áll az izraeli Debka hírportál verziója, szerintük az izraeli gépek berepülése NATO-tagállamokba az Egyesült Államoknak és közvetve Iránnak szóló fricska volt.

Az amerikai-izraeli kapcsolatok az utóbbi időben mélypontra kerültek, miután Barack Obama amerikai elnök megpróbál hatást gyakorolni a palesztinokra és az izraeliekre, hogy kezdjenek újra béketárgyalásokat, törekvése azonban elbukni látszik. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ugyanis hajthatatlan az izraeli telepépítések folytatásának ügyében, ez pedig a palesztinok részéről a tárgyalások akadálya.

Közben Irán tovább keménykedik atomprogramjával, amire Obama a diplomáciai utat tekinti megoldásnak, Izrael viszont készül a katonai megelőző csapás lehetőségére iráni nukleáris létesítmények ellen. Ehhez azonban amerikai technikai támogatásra van szükségük: bizonyos típusú rakétákra és fejlett elektronikai eszközökre.

Nem lenne példanélküli, hogy Izrael megelőző csapással próbálja megakadályozni a térség országait abban, hogy atomfegyverhez jussanak: 1981 júniusában Irakba küldött harci repülőket, hogy rombolják le az osziraki atomerőművet, 2007 szeptemberében pedig a szíriai al-Kibarban bombázott le egy erőművet.

Mivel Netanjahu most nem volt meggyőződve arról, hogy az Egyesült Államok valóban gyorsan leszállítja Izraelnek a kívánt eszközöket, a hét eleji washingtoni látogatására magával vitte védelmi miniszterét, Ehud Barakot.

Bunkert rombolnának

A Haarec beszámolója szerint előzetesen Netanjahu arra is ígéretet tett Obamának, hogy Izrael komoly gesztusokat gyakorol majd a palesztinok felé, ilyen például a Gázai övezet blokádjának enyhítése. Cserébe viszont fejlett bombákat kért, amik képesek föld alatti bunkerek szétlövésére, Iránban feltehetően több dúsító üzem működik ilyen bunkerben.

Egyébként épp az izraeli kémrepülők magyarországi berepülése előtt néhány órával számolt be szintén a Haarec, hogy az Egyesült Államok 387 bunkerromboló bombát szállított az indiai-óceáni Diego Garcia támaszpontra, a transzferről szóló szerződést az amerikai kormány még januárban írta alá. A hír jelentheti azt, hogy az Egyesült Államok elkezdett felkészülni egy Irán elleni támadásra, de azt is, hogy beindították Izrael felfegyverzését Irán megtámadásához.

Itt érnek össze a szálak: a múlt heti berepüléssel Izrael célja lehetett, hogy nyomást gyakoroljon Obamára, hogy mihamarabb hozzájussanak az Irán elleni hadviseléshez szükséges eszközökhöz. A két kémrepülő gyakorlatával ugyanis azt bizonyították, hogy az izraeli légierő képes megtenni a távolságot Irán és Izrael között mindkét irányba.

Irán, Várna, Budapest

A szárazföldi útvonalrepülés négy NATO-tagállamot érintett: Törökországot, Bulgáriát, Romániát és Magyarországot. A két repülő két helyen, Várnában és Budapesten hajtott végre touch-and-go gyakorlatot – légvonalban Várna és az izraeli Nevatim (innen szálltak fel a repülők) nagyjából olyan távolságra van egymástól, mint Nevatim Busertól, ahol Irán egyik atomlétesítménye működik. Irán Izraelhez képesti legtávolabbi pontja légvonalban pedig annyira van Nevatimtól, mint amekkora a távolság Budapest és Nevatim között.


Nagyobb térkép

Ezek az adatok még nagyobb súlyt kapnak, ha figyelembe vesszük, hogy a várnai és a budapesti manővereket fényes nappal, alacsonyan, azaz mindenféle titoktartás nélkül, sőt, akár a figyelemfelkeltés kifejezett céljával hajtották végre.

A Debka szakértői szerint az, hogy a gépek párban repültek, és fel voltak szerelve speciális eszközökkel, nemcsak arra tette őket képessé, hogy észleljék, hanem hogy be is azonosítsák elektronikus rendszerek, radarállomások, kommunikációs központok és mobiltelefonok pontos helyét. A hasonló felderítésekben szerzett adatokat később harci repülők tudják hasznosítani, hiszen így egyértelműen beazonosított célpontokat támadhatnak.

Az elmélet úgy állna meg ennél is jobban, ha a Gulfstream V típusú repülő képes lenne támadásra, azonban az eredetileg utasszállításra tervezett, egy esetleges harcban védtelen gépet különleges hírszerzési rendszerekkel fel lehet szerelni, de például bunkerromboló bomba ledobására nem alkalmas.

A hangzatos összeesküvés-elméleteket egyébként gyengíti a tény: 2009-ben húszszor használták, nem légiközlekedési céllal, izraeli repülők a magyar légteret, ezt mindig engedéllyel tették.