Olajos kapcsolataival zsarolhatták a Kósa ellen valló férfit

2010.03.31. 16:56 Módosítva: 2010.03.31. 18:47
A napokban a rendőrségre is bement az a férfi, aki egy videón visszaélésekkel vádolta meg Kósa Lajos debreceni polgármestert. Rónai Attila először a rendőrségen is elmondta a videón szereplő állításokat, majd azt állította a rendőröknek: egykori olajos kapcsolatai miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai kényszerítették a teljesen hamis vallomás elmondására. Rónai kényszerítés miatt tett feljelentést a BRFK-n. A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája szerint az NBH-nak semmi köze az ügyhöz.

Korábbi olajos kapcsolataival zsarolták meg azt a férfit, aki egy internetre felkerült videóvallomásban hamis állítások alapján vádolja visszaélésekkel Kósa Lajos debreceni polgármestert, a Fidesz alelnökét. A youtube-ra március 25-én feltöltött négyperces videón Rónai Attila, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó DEGA Kft. alkalmazottja azt állítja: cége a debreceni vagyonkezelővel együttműködve kenőpénzért minősített át ingatlanokat Debrecen mellett. A videó szerint az akkor Takács László által vezetett vagyonkezelőnél megmondták, mennyiért minősítik át az ingatlanokat.

Teljesen hamis vallomás

A férfi azt mondja, egyik alkalommal 50 milliót, aztán 75 millió forintot kellett átadni a vagyonkezelőnek, illetve a Látóképi Csárdában személyesen Kósa Lajosnak, de ilyen eset többször is előfordult. A videó szerint a DEGA Kft. a polgármester kérésére 20 millió és 50 millió forint közötti összegekkel szponzorálta a Debreceni Vaskakasok kosárlabda csapatot, és Kósa motorozási hobbiját.

Rónai Attila maga állt a nyilvánosság elé azzal, hogy a teljesen hamis vallomás elmondására a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei kényszerítették. Rónai elmondása szerint 2007 augusztusában telefonon kereste meg őt az olajügyekben elhíresült Portik Tamás, az Energol-ügy egykori főszereplője, akivel már régóta ismerték egymást. A Váci utcában megbeszélt találkozóra Portik két emberrel érkezett, akik a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársaiként mutatkoztak be. Azt mondták, Kósa Lajosról gyűjtenek adatokat, és Debrecenben a DEGA Kft-nek vannak érdekeltségei.

Rónai ezen kívül még kétszer találkozott a két emberrel. Elment velük egy irodába, ahol kényszerrel és fenyegetéssel vették rá arra, hogy egy kamera előtt mondja el az általuk leírt valótlan állításokat. Rónait - állítása szerint -  azzal tudták zsarolták, hogy korábban ő is benne volt egy-két olajkereskedelemmel foglalkozó cégben. Azt mondták neki, ha nem tesz eleget a kérésnek, előveszik régi ügyeit. Rónai az NBH-sként bemutatkozó emberekkel ezután már nem találkozott, csak Portikkal. Az interneten néhány napja megjelent felvételre kollégái hívták fel a figyelmét.

Rónai a rendőrségre is bement

Érdekes, hogy amikor Rónai bement a rendőrségre, akkor először nem beszélt a kényszerítésről, csak megismételte a videón szereplő állításokat. Legalábbis erre utalt Bencze József országos rendőrfőkapitány a Duna televízió szerda reggeli műsorában: „A tény annyi, hogy a youtube-on megjelent ez a nyilatkozat. Az illető később bejött a rendőrség panaszirodájába, és annak a nyilatkozatnak megfelelő tartalmú feljelentést tett. Ez természetesen tisztáznunk kell”.

Az országos rendőrfőkapitány szerint Rónait később tanúként hallgatták meg a rendőrök, de "ekkor már a feljelentésben mondottakból kitáncolt, és a kényszerítettségére vonatkozó állításokat tette."

Úgy tűnik azonban, az országos rendőrfőkapitány rosszul tudta a dolgokat, mert Rónai a videón általa elmondott állítólagos visszaélések ügyében nem tett feljelentést, csak kényszerítés miatt.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság megvizsgálta a www.youtube.com internetes portálon megjelent videón szereplő személy által kényszerítés miatt tett feljelentésben foglaltakat. Mivel a feljelentés alapján a nyomozás elrendeléséről, illetőleg a feljelentés elutasításáról megnyugtatóan nem lehetett állást foglalni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentés kiegészítést rendelt el" -  közölte a BRFK sajtóirodája.

Kósa Lajos szerint a videón több hamis állítás is elhangzik. Debrecenben 1999 óta nem történt olyan telkekkel kapcsolatos módosítás, amely a DEGA tulajdonában van vagy volt, a videofelvételen emlegetett Takács László pedig 2006. október 27. óta semmilyen tisztséget nem tölt be a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-ben. Kósa szerint Debrecenben szabályozási tervet, beépítési szabályokat csak a város közgyűlése módosíthat, a vagyonkezelőnek és neki nincs is erre lehetősége. Az ugyanakkor igaz, hogy a DEGA Kft.  50 millió forinttal támogatta a Debreceni Vadkakasokat, de ezt szponzorként tette. A debreceni polgármester elmondta: megszokta már, hogy minden választás előtt megpróbálják besározni, de ez most sem sikerült. A polgármester feljelentést tesz az ügyben.

Az NBH cáfol

A Fidesz azt követeli, hogy ha valóban az NBH emberei kényszerítették a férfit ennek a vallomásnak a megtételére, akkor a titokminiszter hozza nyilvánosságra, ki adott erre utasítást, és milyen politikai felhatalmazás alapján jártak el. Kontrát Károly az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja szerint bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és az ügyészség előtt már gyanúsítottként szereplő Szilvásy György volt titokminiszter a titkosszolgálatokat is fel akarta használni politikai ellenfeleivel szemben.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája szerint hamisak azok az állítások, amelyek a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) bármilyen módon összekapcsolják a világhálóra felkerült videóvallomással. A nemzetbiztonsági iroda közleménye szerint az NBH a videón szereplő Rónai Attilával semmilyen kapcsolatban nem állt, és így nem alkalmazhatott semmiféle pressziót, kényszerítést vele szemben. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a törvényesség maximális betartásával végzik feladatukat - áll a közleményben.

Szilvásy is megszólalt

Megszólalt az ügyben Szilvásy György volt titokminiszter is. Mint mondta, Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és a Fidesz nem először, és ismét alaptalanul rágalmazza a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) és a Gyurcsány-kormányt azzal, hogy politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat. Szilvásy György úgy fogalmazott: egyre kevésbé remélhető, hogy az ismételt akcióval Kósa Lajos nem a figyelmet akarja elterelni a saját, illetve a Fidesz korrupciós ügyeiről. Bízom abban, hogy a rendőrség, illetve az ügyészség a feljelentők személyétől függetlenül kivizsgálja, történt-e korrupció a debreceni önkormányzati vagyonkezelővel összefüggésben, igazak-e a Kósa Lajossal szembeni, interneten nyilvánosságra került korrupciós vádak - közölte.

Szilvásy hozzátette: a vizsgálat remélhetőleg arra is kiterjed, hogy a Kósa Lajosra terhelő vallomást tevő személy két és fél évig miért hallgatott a kényszerítésről, és miért csak most, a választások küszöbén tett feljelentést. Tisztázni kell, hogy nem kényszer vagy fenyegetés hatása alatt vonta-e vissza Kósa Lajosra súlyosan terhelő nyilatkozatát - hangsúlyozta Szilvásy György.