Embertelen körülmények között tartják az előzetesben ülőket

2010.04.01. 12:36
Miközben a magánbörtönökben ülő elítéltek tágas szobákban vannak elhelyezve, és sportolási lehetőségük is van, a még ártatlannak számító, előzetes letartóztatásban lévők körülményei embertelenek, állapította meg vizsgálatában Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa.

Az emberi méltóságot sértő állapotokat tapasztalt Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa a Venyige utcai börtönben. Megállapításai szerint az előzetesen fogvatartottak rosszabb körülmények között vannak, mint az elítélt bűnözők. A Venyige utcai börtön például 200 százalékosan telített.

Az ártatlanság vélelme mellett fogva tartott, előzetesen letartóztatottak átlagosan napi 22-23 órát töltenek bezárva a zárkájukban, feleakkora helyen, mint amekkorát a jogszabály előír. Napi egy órát lehetnek szabad levegőn egy rácsos betonudvaron, és hetente egyszer öt percig fürödhetnek, részletezte megállapításait az ombudsman.

Szabó Máté megemlítette, hogy miután jelezte a problémákat az illetékes miniszternek, Forgács Imre válaszában többek között vitatta azt a megállapítást, hogy az előzetesen letartóztatottak körülményei sértik az emberi méltósághoz való jogot és az embertelen bánásmód közvetlen veszélyét hordozzák.

A biztos az igazságügyi és rendészeti miniszter válaszát nem tartotta elfogadhatónak, ezért felkérte a tárcavezetőt annak kiegészítésére, illetve továbbra is arra bíztatja, hogy látogasson el a Venyige utcai börtönbe, és személyesen győződjön meg az állapotokról.

Az ombudsman a magánbörtönökkel kapcsolatban európai körülményekről írt közleményében. "Átgondoltak, emberségesek az elítéltek és a dolgozók körülményei az állam és a magánszektor együttműködésében felépült tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetben."

A tapasztalatok szerint a 700 férőhelyes börtönben az elítélteknek lehetőségük van tanulásra és munkavégzésre, sportolásra is. Az egy- vagy kétszemélyes zárkák és azok felszereltsége tisztességes, kulturált elhelyezést biztosít, kívülről vezérelhető TV és rádió is a berendezés része.

A fogvatartottak egészségügyi ellátását külön kétszintes épületblokkban, szakképzett orvosok és ápolók végzik. A konyha felszereltsége modern, naponta több mint húszféle étrend szerint főznek.