Lelkiismereti okokból nem kapott pénzt a Grund

2010.04.02. 13:17
Elutasította a volt MSZP-s képviselő, Nagy Nóra nevével fémjelzett Grund Klubhálózat 250 ezer forintos támogatási pályázatát az illetékes ifjúsági tanács. Az elnök szerint a döntésben nem játszott szerepet, hogy egy másik volt MSZP-st, Zuschlag Jánost egy nappal korábban ítéletek nyolc és fél évre ifjúsági pályázatok csalással történt megszerzése miatt.

Hiába hívták össze rövid időn belül másodszor is a Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanácsot, a Grund Klubhálózat pályázata másodszorra sem kapta meg a tagok többségének támogatását.

A Nagy Nóra volt szocialista képviselő elnökletével működő szervezet 250 ezer forintos támogatást kért a közösségük sorsát alakítani képes fiatalok továbbképzésére. A Grund Hálózat támogathatóságáról már az ifjúsági tanács februári ülésén vita bontakozott ki a tanácstagok között, többen úgy vélték ugyanis, hogy a szervezet bizonyíthatóan direkt politikai tevékenységet folytat, ezért az ifjúsági civil szervezetek támogatására szánt 4-5 milliós keretből nem lenne szabad támogatni. Az elmaradt döntés miatt csütörtökön újra összehívták a tanácsot. Információink szerint az ülésen lezajlott vitában végül az hangzott el, hogy lelkiismereti okokból bárki szavazhat nemmel, majd az ezt követő szavazáson egyhangúlag elutasították a pályázatot.

A Grund eddig probléma nélkül pályázott a tanácsnál. Az Index megkérdezte a tanács elnökét, szerepet játszhatott-e a szokatlan döntésben, hogy a Bács-Kiskun megyei Bíróság szerdán ifjúsági szervezetek támogatásának bűnszervezetben elkövetett elcsalása miatt nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte Zuschlag Jánost. A Magyar Úttörő Szövetség romjain indított Grund Hálózat és több poszt-úttörőszervezet ugyanis tavaly négy támogatást is elnyert tanácsnál. Az elnök szerint a döntésben inkább azt vették figyelembe, hogy a Grund pályázata szakmailag több sebből vérzett, a Zuschlag-ítélet – nála legalábbis – biztos, hogy nem játszott szerepet.

A Grund Klubhálózat neve legutóbb akkor merült fel, amikor Regőczi Miklós, a BKV korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettese a vállalatnál zajló politikai ügyletek között azt is felsorolta interjújában, mikor Nagy Nóráék nyolc-tíz buszt kértek ingyen ifjúsági táboroztatáshoz. Sikeresen.

Sikeres volt az a lobbizás is, amelyről néhány hónapja számolt be a Népszabadság, amikor megírta, hogy Hiller István oktatási miniszter közbenjárására az első körben történt elutasító döntés ellenére különpénzhez jutott a hálózat. Az integrációs táboroztatás címén kiosztott 240 milliós keretből átlagban 3,2 milliót kapott a 74 nyertes iskola, Grund viszont 5,5-öt kapott pályázaton kívül. Más forrásokból pedig további 7 millió érkezett a szervezet számlájára.