Eddig az APEH-ba talicskázták a pénzt, most meg Ciprusra viszik

2010.04.10. 16:45
A csődhelyzetbe került BVM Épelem dolgozói demonstráltak a Budafoki úton, arra hívva fel a figyelmet, hogy ahelyett, hogy az államnak fizetnék a több százmilliónyi adót és járulékot évente, most majd egy meghiúsult plázaépítés projektcége hordja el a cég pénzét Ciprusra.

Használt lepedőkkel demonstrált a BVM Épelem nevű cég a XI. kerületi Budafoki úton szombaton. A cégtől 8 milliárdos kártérítést nyert a szomszédja, egy Cipruson bejegyzett ingatlanos offshorecég, csődbe döntve ezzel a több évtizede működő több mint 100 fős vállalkozást.

Eddig az APEH-ba tolták talicskával a pénzt, 2010-től viszont Nicosiába vádorolhatnak innen a milliárdok, állítja a BVM Épelem a Budafoki útra kifüggesztett lepedőkön. A cég szerint 2000 és 2009 között 3 milliárd forintnyi adót és járulékot fizetett be az államnak, ez azonban a jövőben már nem lesz így. A beton épületelemekre specializálódott, ma már unikumnak számító MRP-s dolgozói tulajdonban lévő vállalkozást ugyanis több mint 8 milliárd forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a választott bíróság. A BVM Épelem ezzel csődhelyzetbe került, és nemrég csődvédelmet is kért maga ellen.

A cég vezetői az Index kérdésére elmondták, hogy a szombati demonstrációval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a választott bíróság szerintük jogalap nélküli ítélete nemcsak több mint 100 ember munkahelyét szünteti meg, hanem az államkasszát is megfosztja évente több százmillió forintnyi  bevételtől.

A BVM-et az Ablon Group projektcége, a Ciprusra bejegyzett Global Center Kft. perelte be arra hivatkozva, hogy a BVM-től megvásárolt 70 ezer négyzetméteres Budafoki úti telekrészen a BVM hibájából nem tudott építkezni. A választott bíróság a fel nem épült bevásárlóközpont elmaradt hasznát és az időközben megnövekedett építési költségeket találta jogos követelésnek.