Nem kaphatja meg barátja veséjét a 17 éves lány

2010.04.12. 12:30
Sürgősen új vesére lenne szüksége egy 17 éves lánynak, börtönben ülő barátja azonban hiába vállalná a transzplantációt, a jogszabályok szerint ő nem lehet szervdonor, írja a Blikk.

Akár meg is halhat a 17 éves Sarolta, ha nem kap sürgősen új vesét. A Blikk szerint a  fiatal lány szerelme tökéletesen alkalmas lenne szervdonornak, és vállalná is transzplantációt, de a törvények erre nem adnak lehetőséget. A 25 éves fiatalember egy gyilkossági ügy miatt börtönben van, és nem egyenes ági rokon.

A lány anyja azon gondolkodik, hogy férjhez adja lányát, hátha így megkaphatja barátja veséjét. Kiderült azonban, hogy így sem segíthetne a fiú, hiszen a házassággal nem válna egyenesági rokonná.

Magyar György ügyvéd szerint ebben az ügyben egyéni méltányosság gyakorlására van lehetőség, hiszen az emberi élet védelme mindennél fontosabb.

A köztársasági elnöknek egyáltalán nincs ilyen jellegű hatásköre – mondta a Blikknek Wéber Ferenc, Sólyom László szóvivője.

Ez a jogszabály 1997 óta érvényben van, és azóta is ennek megfelelően járunk el – közölte Bálint Orsolya az Egészségügyi Minisztérium sajtófőnöke.