Népdalénekesek alkottak tömeget

2010.04.17. 12:37 Módosítva: 2010.04.17. 12:38
Csak kevesen érkeztek a lengyel elnök megemlékezésére a Kossuth térre, a zászlófelvonást végignéző tömeg felét pedig egy másik rendezvényre várakozó népdalénekesek alkották. A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította április 17-ét, vasárnap este hatig pedig még bárki elhelyezhet virágot a téren felállított emlékhelynél.

"Ez a lengyel elnök megemlékezése volt, nem?" - kérdezte a Kossuth térről húsz perces nézelődés után távozó fiatal lány egyik társától. Egy héttel a tragédia után az Országház előtt a repülőbalesetben elhunyt Lech Kaczyńskira és kíséretére emlékezve katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót.

A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította április 17-ét, a megemlékezésre azonban a tavaszias idő és napsütés ellenére csak kevesen mentek el. Vasárnap este hatig ugyanakkor még mindenki leróhatja kegyeletét a téren felállított emlékhelynél.

A Lech Kaczyński lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép feltehetően pilótahiba miatt zuhant le Oroszországban a szmolenszki reptér közelében. A lengyel elnöki párt vasárnap temetik el, bár felmerült, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt a légkörbe került hamufelhő, meg persze a hamufelhő miatt nehézkesen érkező delegációk kedvéért el kéne halasztani a ceremóniát.

Az előkészített fehér rózsákkal sorbanállás közben babráló politikusok mellett csak a Kossuth téren bármilyen ünnepi ceremóniához hirtelen összesereglő százötven-kétszáz fős tömeg gyűlt össze. Kokárdát és fekete öltözetet csak egy-két emberen lehetett látni, szemben a minden második fiatal kezében szorongatott feltűnő ruhazsákkal.

"Népdaléneklés lesz, ezt közben csak úgy néztük" - mondta három fiatal lány, mielőtt még a ceremónia vége előtt a legtöbb ruhazsákos társával együtt tovább indult a Néprajzi Múzeumhoz. Azt már a ceremónia elején még izgatottan fényképező japán turiastacsoport sem várta meg, ahogy Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla házelnök elhelyezte virágait az emlékműnél.

A hirtelen elvonuló emberáradat után a téren maradtak közül egy lengyel zászlóval, a tetején árpádsávos szalaggal érkező idős bácsi szerint sajnálatos, hogy csak kevesen jöttek el a megemlékezésre. "A lengyel-magyar barátság miatt fontos" - indokolta egy másik férfival együtt, hogy ők miért nem hagyták volna ki a ceremóniát. "Lengyelországban nagyobb tiszteletet adnak a Horthy Miklósnak, a Teleki Pálnak" - mondta egyikük.

Míg az elején nézelődők közül a népdaléneklésre várók, addig az emlékműnél rózsákat is elhelyező megemlékezők közül egy narancssárga baseball-sapkában kivonuló iskoláscsoport tűnt ki látványosan. Politikai üzenetet nem kell belelátni a színválasztásba, az egyik tiszakécskei iskolából érkező osztályt kísérő tanárnő elmondta, hogy a Holland feliratú sapkákat egy volt tanítványától kapták Hollandiából, és a csoporthoz tartozó gyerekek könnyebb felismerhetőségét szolgálják.

Mint mondta, a többi általános- és középiskolához hasonlóan pénteken emlékórát tartottak, azonban nem hagyatkoztak pusztán a kiküldött anyagokra, hanem kiscsoportos foglalkozásokban érintették a lengyel-magyar történelmi eseményeket. Fontosnak tartotta részvételüket a megemlékezésen, ugyanakkor "ez egyben véletlen egybeesés is, mivel az utat már korábban elkezdtem szervezni".

A közjogi méltóságok, meghívott külföldi vendégek és a pártok képviselői után rózsákat elhelyezők nagy része velük együtt tovább indult, hogy megnézze belülről is a Parlamentet.