Vonatra cserélik a repülőt

2010.04.17. 10:20
A MÁV meghosszabítja a nemzetközi pénztárak nyitvatartását, megnőtt a forgalom a német és a cseh úticélok felé. A vasúttársaság új kocsikkal bővíti a szerelvényeket.

A ferihegyi repülőtéren üresek a várók mindhárom terminálon, miután péntek este 7 óra óta teljes légtérzár van érvényben az országban - közölte Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek szombaton reggel.

"A reptéri dolgozók körében a magyar kártya és a sakk készletek kerültek elő" - tette hozzá.

Az utolsó repülőgép, egy Szentpétervárról Németországba tartó Lufthansa járat péntek este 7 óra előtt két perccel landolt Ferihegyen. A mintegy 130 utas egy részét szállodákban helyezték el, más részük, akik megfelelő uniós vízummal rendelkeztek, továbbutaztak szárazföldi járműveken - mondta el az igazgató. Hozzátette, hogy egy moldáviai család várakozik a 2B terminál tranzitvárójában, nekik ugyanis nincs megfelelő vízumuk.

Áll a forgalom a sármelléki repülőtéren is, és egyelőre Hévízen maradnak azok az utasok, akik emiatt nem tudnak visszarepülni Németországba - közölte a német légi járatokra szerződött utazásszervező cég.

Josef Mutsch, a hévízi Mutsch Ungarn Reisen, a három német járat üzemeltetésére a Lufthansával szerződött utazási iroda vezetője a légitársasággal egyeztet arról, hogy vasárnap vagy legkésőbb hétfőn megérkezhetnek-e a gépek a FlyBalaton repülőtérre.

A féléves lezárás, majd bérlőváltás után éppen egy hete újból megnyitott FlyBalaton repülőtéren az egész országra kiterjedő légtérzár miatt állt le szombaton a légi forgalom.

A légtérzárlat ideje alatt a mentőhelikopterek és a rendőrség sem repülhet. Mint Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs referense az MTI érdeklődésére elmondta, egyetlen légi jármű számára sem engedélyezett a közlekedés, ideértve a sportrepülőket is.

Többen mennének vonattal

Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője szombaton reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom, főleg a németországi és a prágai úti célok felé.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a belvárosban pedig a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága pénteken este 7 órakor légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre, a zárlat előreláthatólag szombaton este 7-ig tart