Már a dombokon is áll a belvíz

2010.04.20. 12:03
Keveset változott a helyzet hétfő óta, ugyanazokon a helyeken kell védekezni a napok óta tapasztalható árvíz miatt a Bódva mentén, mint az előző napokban. Szalonnán egy segélyszervezet segélycsomagokkal próbál segíteni az árvízkárosultakon. A Bodrogközben a belvíz katasztrofális állapotokat teremtett, már a dombos helyeken is áll a víz a szántóföldeken.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője elmondta, hogy a Bódván - a hétfőn lehullott csapadék hatására - emelkedett egy kicsit a vízszint, ám ez nem volt jelentős.

A vízfolyás továbbra is rendkívül lassan apad, középső és alsó szakaszán még mindig igen magasak a vízszintek. A vízszintemelkedés, illetve a vízgyűjtő magyar területén hullott csapadék miatt további elhúzódó apadásra kell számítani a vízfolyás teljes szakaszán.

A Sajón a hétfői eső hatására a folyó mellékvízfolyásain újabb árhullámok indultak el, amelyek vízszintnövelő hatása már a Sajópüspökinél is érződött.

Lassú lesz az apadás

A folyó másodfokú készültségi szintet meghaladó, vagyis 261 centiméteres vízállással tetőzött az éjszaka folyamán. A hajnali órákban megkezdődött az apadás. A Sajópüspökinél már levonult árhullám jelentős vízszintemelkedéseket nem okoz majd, inkább az apadás ütemének lassulása, elhúzódása várható. Jelenleg összesen 112 kilométer hosszú szakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség.

Szivattyúzás a Bódva folyó töltésén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn
Szivattyúzás a Bódva folyó töltésén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn

Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: mivel elállt az eső és kisütött a nap, reményeik szerint kedden valamelyest javulni fog a helyzet a folyók mentén.

Jelenleg ugyanazokon a helyeken folyik védekezés, mint az előző napokban, vagyis Szögligeten, Szalonnán, Perkupán, Szendrőládon, Szendrőn és Edelényben. A mintegy harminc kitelepített ember sem mehetett még haza.

Szalonnán az öt árvízkárosult családnak tartós élelmiszereket, higiéniai termékeket, tisztítószereket, valamint ruhaneműt tartalmazó egységcsomagot ad át az Ökumenikus Segélyszervezet. Az adomány összértéke 120 ezer forint.

Három utat megnyitottak

Az árvizek miatt összesen hat útszakaszon továbbra is nehéz, vagy lehetetlen a közlekedés: Sajóivánka és Sajókaza, Komjáti és Tornaszentandrás, Szendrő és Szendrőlád, Edelény és Balajt, Muhi és Köröm, valamint Tiszaújváros és Kesznyéten között.

Megnyitottak viszont három, korábban lezárt utat: Pere és Hernádszentandrás, Edelény és Abod, valamint Sajólád és Bőcs között, ami az utóbb említett település belterületén volt lezárva.

Az árvíz mellett komoly problémát okoz az Észak-magyarországi térségben a belvíz is. A Bodrogközben például eléri a 6500 hektárt az elöntött területek nagysága.

Tönkrement a vetemény

Vinnai Miklós, a Bodrog-menti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat elnöke elmondta: a Tisza és a Bodrog által körbezárt térségben katasztrofálissá vált a mezőgazdasági termelők helyzete, mert a felázott talaj miatt nem tudnak vetni, a már kikelt növényeket pedig a víz pusztítja el. Sok helyen a dombos területeken is áll a víz a barázdákban.

A társulat jelenleg tizenegy szivattyútelepet működtet, amelyen naponta összesen 115-120 ezer köbmétert emelnek át a Tiszakarádi-, valamint a Törökéri-főcsatornákba. Jelentős károk érték a zempléni hegyvidékeken gazdálkodókat is, ott az elmúlt napokban lehullott 50-60 milliméternyi csapadék miatt a patakok léptek ki medrükből és öntötték el a mezőgazdasági területeket.