Fogorvosoktól kért jogi tanácsot a HM

2010.04.22. 07:57 Módosítva: 2010.04.22. 12:23
Fogorvosi céggel szerződött a honvédelmi tárca adószakértői, jogi, informatikai tanácsadásra, amelyért mintegy négymillió forintot fizetett ki évente a társaságnak. A minisztérium magyarázata szerint jó helyre került a pénz, a fogászok adtak például tanácsokat a Tubesre tervezett radar sugár-egészségügyi hatásairól, olvasható a Magyar Nemzetben. A HM azt közölte, hogy az Állami Egészségügyi Központ 300 millió forintos uniós támogatást nyert a Fitdent Kft. munkája révén.

Adózási, jogi szakértői, informatikai, koordinációs szolgáltatásra szerződött a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége (HM FLÜ) 2007–2008-ban egy fővárosi fogászattal – írja a Magyar Nemzet.

Az elsősorban fogorvosi, szépségápolási és fodrásztevékenységgel, illetve egyéb termékek ügynöki nagykereskedelmével foglalkozó Fitdent Kft.-nek a szaktárca évente csaknem négymillió forintot fizetett ki.

A fogorvosi vállalkozás a cégadatbázis szerint éppen a HM FLÜ-vel megkötött első megállapodásuk idején vette fel a tevékenységeik körébe a gazdasági, üzletviteli és adózási tanácsadást, amelyet 2009 januárjában töröltek is a cég tevékenységi körei közül.

A HM a Magyar Nemzet kérdéseire azt közölte: a FitDent Kft. koordinációs feladatokat látott el például a HM Állami Egészségügyi Központ (HM ÁEK) létrehozásakor, amikor szervezeti és beszerzési nehézségek merültek fel. Ezen kívül a cég készítette elő az ÁEK egyik uniós pályázatát, amelyet meg is nyertek. Állításuk szerint a cég sugáregészségügyi szaktudását felhasználták a Tubesre tervezett radar ügyében folyó perben is.

Gergely Tamás a Fitdent Kft. ügyvezetője azt mondta: általánosságban az európai uniós egészségügyi pályázatokra vonatkozó és környezetvédelmi feladataik voltak, és ilyen jellegű feladatokat önkormányzatoknak, magáncégeknek és magánszemélyeknek is végeztek.

HM: 300 milliós támogatás a Fitdentnek köszönhetően

A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség által a Fitdent Kft-vel 2007-ben kötött szerződés minden tekintetben szabályos, a megbízás pedig indokolt volt, közölte a Honvédelmi Minisztérium. A cég a Magyar Honvédség első (és jelen pillanatig is egyetlen) nyertes uniós pályázatában elvégzett munkájával a HM Állami Egészségügyi Központ 300 millió forint uniós támogatást nyert.

A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (HM FLÜ) 2007. július 16-tól áll szerződéses kapcsolatban a Fitdent Kft-vel. A cég nem végzett jogi tanácsadást, csak olyan, speciális szakértelmet igénylő szolgáltatást nyújt, amely egyaránt kíván adminisztratív, koordinációs, adózási és egészségügyi informatikai szakismereteket, közölte a tárca. A kft. 2007-ben az Állami Egészségügyi Központ létrehozásakor a korábban különféle szervezeti és beszerzési kultúrával rendelkező kórházak összeolvadása miatt felmerült, adminisztratív, szervezeti és beszerzési nehézségek megoldásában koordinációs feladatokat látott el.

A tárca közlése szerint a HM FLÜ a 3D radarállomások építtetője. A beruházásokat több szervezet több kifogással illette, melyek közül kiemelkedett a környezetvédelmi, és egészségügyi kérdések felvetése. A HM FLÜ a harmadik radarállomás ügyében folyó perben beavatkozóként vett részt, melyben a kft. környezetvédelmi, sugár-egészségügyi szaktudását, illetve az alperesi oldal szervezetei közötti koordinációs tevékenységét is felhasználta.

A kft-nek 2007. júliusától az év végéig havonta 300 ezer forint plusz áfát, 2008-tól havi 350 ezer forint plusz áfát fizettek, közölte a Honvédelmi Minisztérium.