Orbánék OEP-vezetői taroltak a kórházak között

2010.04.22. 10:30
Az Orbán-kormány OEP-es vezetőinek tanácsadócége miatt kellett 2 milliós büntetést fizetnie a 2 milliárdos adósággal küzdő győri megyei kórháznak. Oberfrank Ferenc cége, az Integra Consulting Zrt. konkurencia nélkül kapott 53 milliós megrendelést a kórház egyik, közel kétmilliárdos EU-s fejlesztési pályázatának megírására. Egy másik, tízmilliárdos pályázatnál a győrieknek viszont le kellett cserélni az Integrát, mert nem sikerült megfelelő szintet produkálnia az előkészítő munkákban.

Súlyos törvénysértés miatt szabott ki 2 millió forintos büntetést a Közbeszerzési Döntőbizottság a győri Petz Aladár Megyei Kórházra, mert versenyeztetés nélkül adta az Oberfrank Ferenc és Donkáné Verebes Éva párosnak az egyik uniós pályázat előkészítő munkálatait. Az OEP volt főigazgatója és egykori helyettese az Integra Consulting Zrt.-vel nettó 53 milliós megbízást kapott, amit a döntőbizottság elmarasztaló döntése ellenére is megtarthatott.

Molnár Lajos az SZDSZ szakpolitikusa, Oberfrank Ferenc, a Fidesz képviselője és Pusztai Erzsébet, az MDF szakpolitikusa 2006-ban
Molnár Lajos az SZDSZ szakpolitikusa, Oberfrank Ferenc, a Fidesz képviselője és Pusztai Erzsébet, az MDF szakpolitikusa 2006-ban

A győri kórház hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárással szerződtette az Integra Zrt.-t, hogy az onkológiai centrum fejlesztésére beadott pályázathoz gyártson egy megvalósíthatósági tanulmányt, és írja meg a pályázatot. A Petz Kórház a 2009 októberében, uniós forrásokra kiírt pályázaton 1,8 milliárd forintos támogatást próbál megszerezni, hogy korszerűsítse az onkológiai betegellátást.

Petz Aladár Megyei Kórház
Petz Aladár Megyei Kórház

A kórház azzal indokolta a budapesti cég verseny nélküli kiválasztását, hogy nem volt elég idő a pályázat előkészítésére, és az Integra egy korábbi tanulmány átdolgozásával tartani tudta a határidőt. Miután a korábbi tanulmányt a budapesti cég készítette, a szerzői jogok is őt illetik meg, így a mostani dokumentum elkészítésére is vele kell megegyezni – állította a Petz Kórház vezetése a Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból indított vizsgálatán.

A bizottság januárban született határozata szerint viszont megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére számos potenciális ajánlattevő képes lett volna, és az sem volt előírás, hogy egy bizonyos tanulmány átdolgozásával vágjanak neki a projektnek, ezért fals az az érvelés, hogy mindenképp az Integrát kellett volna választani. A kórház a kiírással elzárta az ajánlattétel lehetőségétől az EU finanszírozású pályázatokhoz megvalósíthatósági tanulmány készítésére képes piaci szereplőket.

Donkáné Verebes Éva
Donkáné Verebes Éva

A Richter Nyrt. egyik alapítványa pénzéből 2007-ben létrehozott Integra korábban is jó szériát futott az EU-s pályázatok elnyerésében. Oberfrankék kilencből négy helyen nyertek el megbízást az összesen 85 milliárd forintos póluskórház-fejlesztés pályázatokon. Szegeden, Pécsen, Székesfehérváron és Győrben is őket választották pályázatírónak, ám egyik helyen sem váltak be. Az uniós forrásokért folyó versenyfutásban székesfehérvári Szent György kórház elvérzett, Szegeden félúton kitették őket, és hasonló helyzet állt elő Győrben is, ahol a 10 milliárdos projektbe menetközben kellett bevonni egy másik céget, a pályázat sikeres lebonyolítása érdekében.

Az Index megkereste a Petz Kórház igazgatóját, Varga Gábort, hogy miért kapott ekkora bizalmat volt OEP-es vezető páros. A sajtóreferenstől érkezett válaszban azonban nem kommentálták a fiaskókat, csupán annyit közöltek, hogy Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta ugyan kórházat a szerződéskötéssel kapcsolatosan, de a szerződést nem helyezte hatályon kívül, ezért az Integra a szerződésben vállalt feladatát jelenleg is végzi.