Újabb ezredest tartóztattak le

2010.04.30. 14:07
Őrizetbe vette a Budapesti Katonai Ügyészség a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének egyik vezetőjét.

A gyanú szerint a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége olyan beszerzési szerződéseket kötött, amelyeket akkor se lehet felbontani, ha a megbízott vállalkozó nem csinál semmit - írja a Stop.hu. Az ezredes előzetes letartóztatásának kezdeményezéséről később dönt a katonai ügyészség.

Nem ez az első letartóztatás a HM-nél

Szerdán különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanújával harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték a Honvédelmi Minisztérium legnagyobb hadiipari cége, a HM EI Zrt. vezérigazgatóját. A HM-nél leleplezett, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés egyik gyanúsítottja azt vallotta ugyanis a nyomozóknak, hogy a vezérigazgató is elfogadott kenőpénzeket állami megbízásokért cserébe.

Az Index információi szerint egy honvédségi beszállító vállalkozó bejelentése alapján csapott le a katonai ügyészség februárban a honvédelmi tárca védelemgazdasági főosztályát a hónap közepéig vezető dandártábornokra. Az Oláh János és helyettese, V. Sándor ezredes által irányított - időközben megszünetett - főosztály felügyelte a tárca gazdasági társaságait. A gyanú szerint a Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft-val kapcsolatban lévő vállalkozásoktól kértek pénzt azért, hogy szerződést kössön velük a honvédség.

A Budapesti Katonai Ügyészség még januárban őrizetbe vett, és eljárás alá vont hivatásos katonákat, vesztegetés gyanúja miatt. A hivatalos tájékoztatás szerint vezető beosztású katonák a honvédségi beszerzések után anyagi ellenszolgáltatást kértek a beszállítóktól.

A Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, az egykor szintén honvédelmi minisztériumi karriert befutott Szabó János szintén gazdasági ügyletek miatt került a katonai ügyészség látókörébe. A kommandós akcióval elfogott rektor ügyével összefüggésben a katonai ügyészség szóvivője, Ács Tibor pedig egy újságíró előtt gengszterszervezetnek nevezte a HM legerősebb gazdasági társaságát, a 40 milliárdos éves forgalmat bonyolító HM EI Zrt.-t. A céget szakmai körökben a honvédség és a titkosszolgálat kádertemetőjeként tartják számon.

Tömböl László vezérezredes, honvéd vezérkari főnök a hivatásos állomány és a civil alkalmazottaknak írt levelében azt írja: "egyes hivatalban lévő személyek a katonai hivatással és az állampolgári tisztességgel nem összeegyeztethető módon visszaéltek a rájuk bízott hatáskörrel, és megfogalmazódott a gyanú velük szemben, hogy beosztásukból eredő befolyásukat egyéni haszonszerzésre fordították. Bár bűnösségük végérvényes bizonyítása a jogállami intézmények feladata, azonban az eljárás megindításához vezető cselekmények is alkalmasak arra, hogy súlyosan károsítsák a katonai szolgálat tekintélyét, megrendítsék a társadalom tagjainak bizalmát.” Tömböl szerint az ügy miatt árnyék vetült a honvédség áldozatos munkával kiérdemelt társadalmi elismerésére.