Ingyenes BKV-t ígérnek a szocialisták

2010.05.01. 13:25 Módosítva: 2010.05.01. 14:01
Ismertette a jó hírt a budapestiekkel a szocialisták főpolgármester-jelöltje: ingyenes BKV, parkok, lakóparkok és dugódíj.

"Van egy jó hírem - kezdte Horváth Csaba május elsejei beszédét a Városligetben. - Nem volt jó érzés a vereség, de az élet megy tovább” – mondta a szocialisták főpolgármestre-jelöltje. Az előző Orbán-kormány fővárosellenes politikáját, a panelprolizást és Kubatov-féle nyuggerezést emlegette a nagyjából ezerfős közönségnek.

Beszédében érintette a korrupció témáját is: elsősorban a fideszes önkormányzati emberek megvásárolhatóságát, és a rendszerbe kódolt kiskapukat bírálta. A Demszky-korszaknak vége, jelentette ki, nagy tapsot váltva ki ezzel.

A jó hír következik

„Lehetne ezt jól is csinálni” – összegezte az elmúlt húsz év tapasztalatát, amelyből több mint hármat főpolgármester-helyettesként töltött.

Az MSZP majálisa
Az MSZP majálisa

Célja a közösségek Budapestje. Parkok és fasorok építését, a belsőudvarok zöldterületesítését ígérte, illetve hogy a lakótelepeket lakóparkokká alakítja.

A jó hír pedig az, hogy „2013-tól díjmentessé tesszük a díjmentes közösségi közlekedést” – tett nehezen értelmezhető kijelentést Horváth. A díjmentesség nem egyenlő az ingyenességgel, fejtette ki. Mivel azonban a budapestiek termelik meg az adóbevételek 40 százalékát, ezért bevezetné a Budapest polgára kártyát, amit minden Budapesten tanuló, illetve minden, legalább négy éve bejelentett állandó lakcímmel rendelkező kapna. Ez jogosítana fel az ingyenes közlekedésre.

A díjmentes közlekedés másik eleme a dugódíj lenne, amit ő környezetvédelmi behajtási díjnak nevezetett. Ebből évi 50 milliárdos bevételre számítanak a szocialisták. Ez számításiak szerint önmagában is fedezné a kiadásokat.

A BKV fejlesztésére fordítaná a parkolási bevételek egy részét is, illetve „több tízezer P+R” ígért a város szélére. A belvárosba pedig mélygarázsokat és parkolóházakat építenének.

A rossz spekulánsokat nem képviseli az MSZP

Horváth után felszólalt Mesterházy Attila. A szocialisták volt miniszterelnök-jelöltje nagyobb tapsot kapott Horváthnál. Mesterházy elvtársainak nevezte az egybegyűlteket, kijelentette, hogy pártja „csak és kizárólag elsősorban a munkásokat képviseli, nem a spekulánsokat.” Szerinte a választók azt üzenték az MSZP-nek, hogy változtatni kell. „Vissza fogjuk szerezni a bizalmukat.” Ehhez szerinte „türelmesnek és türelmetlennek kell lennünk egyszerre.”

Beszéde végén a még meg sem alakult Orbán-kormányt bírálta, mivel ejtették a radikális adócsökkentés tervét. „Kíváncsi vagyok, hogyan fogja Orbán Viktor két hét alatt megszüntetni a bűnözést.” „Nektek nyolc év alatt sem sikerült” – kiabálta vissza valaki a tömegből.