Büntetést fizet a dobozi polgármester

2010.05.04. 14:04
Fejenként kétszázezer forintra büntették a Békés megyei Doboz község volt polgármesterét és jegyzőjét, mert szabálytalanul használták fel a 2005-ös csapadékkárok enyhítésére kapott állami támogatást. A két önkormányzati vezető közel 90 millió forintnyi állami támogatást használt fel szabálytalanul.

A bíróság ítélete szerint ha a vádlottak nem hajlandóak megfizetni a száz napnyi pénzbüntetést, akkor 100 nap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell változtatni az ítéletet.

Az önkormányzat még 2005-ben kapott 147 millió forintnyi állami támogatást a jelentős csapadék okozta károk enyhítésére és a magántulajdonú lakóingatlanok helyreállítására. Egy kormányrendelet alapján a károsultak ingatlanjuk újjáépítéséhez vissza nem térítendő támogatást kaphattak volna.

A két vádlott, akik mindketten 1990 óta dolgoztak hivatalukban, ezt igazságtalannak tartották a korábbi károsultakkal szemben, akiknek vissza kellett fizetniük a támogatást, s úgy látták, hogy egy ilyen kezdeményezés feldúlná a település nyugalmát.

A jegyző ezért a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjéhez fordult, indítványozva, hogy a támogatásról szóló kormányrendeletet egészítsék ki a "visszatérítendő kamatmentes támogatás" szövegrésszel. Az illetékes tárca nem reagált a megkeresésre, a képviselő-testület ennek ellenére zárt ülésen úgy döntött, hogy a pénzt visszatérítendő kamatmentes kölcsönként, valamint vissza nem térítendő támogatásként osztják szét a károsultak között.

A vádlottak a döntést elfogadták, annak ellenére, hogy annak jogszerűtlenségével tisztában voltak. A támogatás nagyobbik része, mintegy 90 millió forint kölcsönként jutott el az emberekhez.

A Békés Megyei Területfejlesztési Tanács 2007 októberében viszont megállapította, hogy a dobozi önkormányzat a támogatás egy részét nem a kormányrendeletnek megfelelően használta fel, s ezért a települést 62 millió forint, valamint az összeg kamatai – 53,4 millió forint – megfizetésére kötelezte. Az önkormányzat eddig mintegy 40 millió forintot fizetett be az államkincstárnak, a teljes összeget 2015. december 14-ig kell kifizetni.

Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság a vádlottakat megrovásban részesítette. A táblabíróság a fellebbezések nyomán most ezt a döntést megváltoztatta.

Az ügy alapkérdése a bíróság szerint az volt, hogy egy hivatalos személynek jogában áll-e a magasabb szintű jogszabállyal ellentétes döntést hozni. A táblabíróság szerint a mindenkori kormány által meghozott jogszabállyal szemben az önkormányzati vezetők eltérő döntést nem hozhatnak.