Jogosulatlanul kongresszusoznak Lendvaiék

2010.05.06. 01:03
A MSZP stratégiai bizottsága a választmány tagjaihoz intézett levélben kiosztja a párt lemondott elnökét, Lendvai Ildikót és társait, amiért alapszabály-ellenesen ők akarják összehívni a tisztújító kongresszust. A testület felszólítja a választmányt, hogy álljon a sarkára, és menedzselje le a választás utáni átalakulást. A bizottság rögtön elő is állt egy forgatókönyvvel, ami irányt mutathatna az ideológiai-stratégiai-program-személyi megújulásban.

A Szocialista Párt 36 tagú stratégiai bizottsága „értetlenül áll az előtt, hogy alapszabály-ellenesen az elnökség kívánja összehívni a soron kívüli tisztújító kongresszust, sőt még a kongresszus jelölőbizottságának elnökét is kijelölte”. A testület a párt országos választmányához postázott feljegyzése szerint Lendvai Ildikó választás éjszakáján történt bejelentése időhatályos lemondás volt, az elnökség lemondásának felajánlása viszont az alapszabály szerint értelmezhetetlen lépés.

A Haris Éva elnökletével működő bizottság levele szerint veszélyes zűrzavar alakult ki a politikusok összevissza nyilatkozatai miatt, holott a helyzet megoldása a választmány illetékességi körébe tartozik, amely feladatának eleget is kíván tenni.

A bizottság szerint a választmány hivatott összehívni a soron kívüli tisztújító kongresszust is, és ehhez nem szükséges az elnökség közreműködése, amely ráadásul pünkösdre tűzte ki a kongresszus időpontját, amikor borítékolható, hogy határozatképtelen marad az ülés.

Az alapszabály lehetővé teszi a választmánynak a felmenő rendszerű tisztújítás mellőzését az elnök lemondása esetén, de a bizottság nem javasolja, éljen ezzel a jogával, mert ez a helyzet egyértelmű tisztázását akadályozná. „A politikai felelősségvállalás ideje most van, annak halogatása felesleges indulatokat szül, kedvezőtlen politikai folyamatokat indít be.” – áll a levélben. A bizottság szerint viszont ha elrendelik a teljes tisztújítást, írják elő azt is, hogy a párt ne a szokásos 90, hanem 45 nap alatt zavarja le az akciót, mert különben a személyi kérdések miatt fog elúszni az önkormányzati választás is.

Haris Éva, aki 100. volt az MSZP országos listáján, az Indexnek azt mondta, a cél az volt, hogy megakadályozzák egy szűk körnek, hogy ismét ráerőltesse álláspontját a többségre, ráadásul mindezt alapszabály-ellenesen tegye. Haris gazdaságból vett hasonlata szerint a leváltott igazgató akarja a felügyelő bizottság helyett megmondani, hogy ki legyen az új igazgató. Haris szerint ez azért sem lenne elfogadható, mert az általa vezetett bizottság már hosszú ideje készül egy komoly forgatókönyvvel, ami útmutató lehet az átalakulásban. Van víziója és jövő képe a pártnak, és olyan stratégiai gondolkodás indult meg, ami nem nagyon jellemezte eddig a pártot – mondta Haris.

A komplex forgatókönyvet csütörtökön meg is vitatják.