Bezárva találták iskolájukat a zsámbéki diákok

2010.05.10. 11:40 Módosítva: 2010.05.10. 17:13
Lelakatolta a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János iskola bejáratát hétfő reggelre az épület tulajdonosa, a keresztes nővérek rendje, így az oda járó kétszázötven gyerek csak késve, a lakat leverése után tudott bejutni a tantermekbe, közölte Lovas Lajos (Fidesz-KDNP), a település polgármestere. Az iskola igazgató-helyettese, Holnapy Dénes Márton szerint a "lelakatolás" mögött az áll, hogy az épületet a tulajdonos el akarja adni.

A keresztes nővérek rendje minden előzetes bejelentés nélkül, omlásveszélyre hivatkozva lakatoltatta le hétfő reggelre az intézményt, holott egy tavaly októberi statikai szakvélemény egyetlen szóval sem jelez ilyen veszélyt, mondta Lovas Lajos polgármester.

A Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola és Gimnázium
A Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola és Gimnázium

Értetlenül áll a történtek előtt, nem hiszi, hogy azóta annyit romlott volna az iskola statikai állapota, de a biztonság kedvéért szakembereket hívnak a helyszínre egy alapos ellenőrzésre.

Hétfő reggel az iskola vezetősége eltávolította a lakatot, így megkezdődhetett a tanítás, és remélhetőleg kedden rendben folyhat majd az érettségi is. Ha netán bezárnák az iskolát, a kétszázötven diákot sehol másutt nem tudnák elhelyezni.

Perben, haragban

A tulajdonos, a keresztes nővérek rendje és az iskolát működtető premontrei rend egyébként perben áll egymással.

D  FO20100510008

Kisstílű megoldásnak nevezte az épület lelakatoltatását a premontrei iskola igazgatóhelyettese, az intézmény fenntartójának képviselője, Holnapy Dénes Márton atya. A keresztes nővérek linzi székhelyű kongregációja a június 8-ai bírósági tárgyalás előtt minden bizonnyal kész helyzet elé akarta állítani őket. Ha engednének a nyomásnak, és kiköltöznének az épületből, nem lenne miről tárgyalni a régóta húzódó perben - mondta.

Holnapy Dénes Márton úgy tudja, a nővérek azért szeretnék elvenni a használati jogot a premontrei rendtől, hogy az épületet ötmillió euróért eladhassák. Az állítólagos vevő egy Németországból hazatért, meggazdagodott magyar – fűzte hozzá az igazgatóhelyettes, majd kijelentette: „küzdünk az iskoláért”.

A premontrei rend ügyvédje beszél az iskola előtt, mellette az iskola igazgató-helyettese és az alpolgármester.
A premontrei rend ügyvédje beszél az iskola előtt, mellette az iskola igazgató-helyettese és az alpolgármester.

Az államosított intézményt annak idején azzal a kikötéssel adta vissza az állam a keresztes nővéreknek, hogy ott felekezeti oktatásnak kell folynia - magyarázta Holnapy Dénes Márton. Az igazgatóhelyettes szerint a keresztes nővérek 2006-ban kifejezetten kérték a premontreiektől, hogy az intézményt - amely egy ideig a főiskola gyakorlóiskolájaként működött - vegyék át, és működtessék tovább. Valószínűleg azóta rájöttek, hogy a 16 ezer négyzetméteres ingatlan (amelyből csak háromezer négyzetmétert foglal el az iskola, a többi része üresen áll) igen nagy értéket képvisel .

Az igazgatóhelyettes azt mondta: mivel a tulajdonosnak nincs magyarországi képviselője, csak elektronikus levélben, németül tudnak értekezni a linzi ügyvédjükkel. „Rengeteg pénzünk ráment már a fordításra, ám ha néha meg is állapodtunk valamiben, azt a nővérek mindig felrúgták”- közölte Holnapy Dénes Márton.

Életveszély miatt zárták le?

Közvetlen életveszély miatt zárta le a tulajdonos keresztes nővérek rendje a zsámbéki Zichy-kastély területét, közölte az ingatlan hasznosításával megbízott cég hétfőn. Az épületben működő iskola fenntartója úgy gondolja, hogy a lezárás hátterében eladási szándék állhat, ám ezt a rend közép-európai tartományának linzi képviselője cáfolta.

A kastély tulajdonosa által az ingatlan hasznosításával megbízott cég, a Zsámbéki Katolikus Képzési és Továbbképzési Nonprofit Kft. azt közölte: a balesetek megelőzése érdekében kellett szombaton lezárni a Zichy-kastély teljes területét, a lépést a magyar műemlékvédelmi hatóság határozata indokolta.

A közlemény szerint a tulajdonos Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek osztrák rend szerkezeti és statikai vizsgálatokat végeztetett, mert tudomásukra jutott, hogy a premontrei rend által 2005 óta fenntartott Keresztelő Szent János Iskola nem megfelelően használja a helyiségeket.

A szakértői vélemények megállapították, hogy az épület állaga jelentősen romlott az elmúlt években. Ezt követően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal április végén kelt határozatában megtiltotta az iskola két szárnyának használatát életveszély miatt, és további vizsgálatot rendelt el.

A tulajdonosok felajánlották az iskola igazgatójának és a fenntartónak, hogy április végén, május elején üljenek le tárgyalni, de a meghívottak ez elől elzárkóztak. A tulajdonos keresztes nővérek ezt követően döntöttek úgy, hogy az esetleges balesetek elkerülése végett az egész épület lezárják.