Gulyás: Jóvátehetetlen lépés

2010.05.11. 21:04
Súlyos hibát követnek el a parlamenti pártok, ha hagyják, hogy a Jobbik delegáljon elnököt a nemzetbiztonsági bizottságba, reagált a kedden született döntésre Gulyás József, aki több mint hét évig volt a nemzetbiztonsági bizottság tagja. A politikus szerint a Jobbik az elmúlt időszakban nyíltan szembe helyezkedett az alkotmányos alapértékekkel, ezért elfogadhatatlan, hogy rájuk bízzák egy ilyen erős jogosítványokkal rendelkező bizottság vezetését.

Felelőtlen és jóvátehetetlen lépés, ha a parlamenti pártok aláírásukkal jóváhagyják, hogy az alkotmányos normáinkat nyíltan kikezdő Jobbik bármely politikusa kerüljön a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának élére, mondta Gulyás József, a most leköszönő parlament független képviselője.

Az egykori SZDSZ-es politikus, aki a pártból való kilépéséig több mint hét éven át volt a nemzetbiztonsági bizottság tagja, úgy véli, hogy a frissen megválasztott pártok talán nem is tudják, mekkora hibát követtek el a demokratikus értékek képviseletében. „Ennél rosszabb üzenetet küldeni a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendőrség, az ügyészség, a bíróságok és általában a Magyar Köztársaság végrehajtó hatalmi szervei, a magyar közigazgatás irányába nem nagyon lehet.”

Az ellenzéki pártok kedd délután tartott egyeztetésükön többszöri nekifutás után megegyeztek a parlamenti bizottsági tisztségek felosztásáról. Az MSZP az utolsó pillanatig igényt tartott a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára, de végül beadta a derekát és a költségvetési bizottság vezetéséért cserébe átengedte a posztot a Jobbiknak.

Gulyás arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottsági felosztásokról szóló ötpárti megállapodás aláírásáig, azaz péntek reggelig még korrigálható ez a súlyos hiba, ha a parlamenti pártok többsége kész újratárgyalni a kérdést. Szerinte az alaphibát az MSZP követte el, amikor átengedte ennek a bizottságnak a vezetését a Jobbiknak, de a többi párt is osztozik a felelősségben, ha ezt tudomásul veszi. „Sem a Fidesz és a KDNP, sem pedig az LMP nem mutogathat a későbbiekben az az MSZP-re, ha most tétlen marad.”

Állítását azzal indokolta, hogy a Jobbik az elmúlt időszakban nyíltan és nyilvánvalóan szembehelyezkedett az alkotmányos alapértékekkel, továbbá nem egyszerűen megkérdőjelezte a jogerős bírói döntést Magyar Gárda ügyében, hanem törvénysértő módon folytatta a feloszlatott Magyar Gárda szervezését, újraszervezését hétről hétre – az ország különböző pontjain tartott eseményekkel üzente meg, hogy a törvények, valamint a bírósági ítéletek rá nem vonatkoznak.

A Jobbik tagjai látványos erődemonstrációkkal provokálták és provokálják a jogállam intézményeit, kikezdik tekintélyét a sokasodó jogalkalmazói következetlenségek, az elmaradó rendőri intézkedések, és az elmaradó vagy lassú ügyészi lépések, eljárások miatt, sorolta.

Hangsúlyozta, hogy bűncselekményt követ el az, aki a tavaly júliusi jogerős bírói ítélet óta a gárda további működéséhez szükséges szervező magatartást tanúsít, így például toboroz, gárdistaavatást, tüntetést szervez, gárdista eseményt hirdet, finanszírozza a szervezést.

Létezik jogalap arra, hogy a jogalkalmazó rendőrség és ügyészség kellő határozottsággal lépjen fel azokkal szemben, akik a gárdát szervezik, hiszen egyértelműen visszaélnek az egyesülési joggal, amiért előállíthatóak, és ellenük a Btk. alapján büntetőeljárás indítható.

Ennek ellenére ez a tevékenység jelenleg egy párt és annak vezetői támogatásával nyíltan, szervezetten, és egyelőre érdemi, illetve érzékelhető következmények nélkül zajlik: az egyik főszervező pedig az a Vona Gábor, aki a gárda-perben az alperes képviselője volt.

Magyarországon a szélsőséges nézetek híveinek növekvő aktivitása nem egyszer erőszakba torkollott, ezért az állam és polgárai részéről jövő alkotmányos válasz, az elfogadhatatlan jelenségekkel való határozott szembefordulás, az erőszakspirál kialakulásának megelőzése Gulyás szerint az egyik legfontosabb kérdés ma Magyarországon.

„Mindezek fényében elfogadhatatlan, hogy az Alkotmányunkra, törvényeink betartására felesküdni készülő képviselők a Jobbik bármely politikusára bízzák a az Országgyűlés legkényesebb, ráadásul erős jogosítványokkal rendelkező bizottságának vezetését.”