Nem állíthatnak szobrot Tatárszentgyörgy közterén a meggyilkolt roma apának és fiának

2010.05.11. 15:07
A romák elleni gyilkosságsorozat két tatárszentgyörgyi áldozatának, a 27 éves Csorba Róbertnek és ötéves kisfiának állítottak volna emléket a településen, de a képviselő-testület elutasította a kezdeményezést, mert a szobor a tragédiára emlékeztette volna helyieket és az odalátogatókat.

Alex Schikowskia német származású művész, aki egy budapesti iskolában német nyelv és művészettanárként dolgozik, egy 3,4 méter széles és 5 méter magas faragott szobrot készített "Róbert és Robika" címmel a település egyik közterére.

A település képviselő-testülete viszont március 23-i ülésén úgy döntött: nem járul hozzá az alkotás kiállításához.

Berente Imréné, Tatárszentgyörgy polgármestere által aláírt, és még április 6-án kelt levél szerint a képviselő-testület elutasító döntését a község első embere azzal magyarázza: az alkotás mindig a tragédiára emlékeztetné a lakosokat és a faluba látogatókat, holott szeretnék azt mindannyian elfelejteni.

A polgármester azt tanácsolja Alex Schikowskianak, hogy mivel a szobor az áldozatok emlékére készült, a legalkalmasabb területnek a tragédia helyszínét, Fenyves sor utcai leégett ház udvarát tartja, és ennek érdekében vegye fel a kapcsolatot az áldozatok családjával.

A Csorba családra 2009. február 23-án gyújtották rá a házat, a menekülő családfőt és ötéves fiát pedig lelőtték.

A rendőrségi nyomozás adatai szerint a tatárszentgyörgyi gyilkosság annak a támadássorozatnak a része volt, amelyet az a négy férfi követhetett el, akiket tavaly augusztus közepén - két újabb gyilkosság elkövetése után - egy debreceni szórakozóhelyen fogtak el. A gyanúsítottak azóta előzetes letartóztatásban vannak.

A gyanú szerint a négy Hajdú-Bihar megyei férfi összesen kilenc fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtott végre romák ellen az ország különböző településein, amelyek során hatan vesztették életüket, és öten életveszélyesen megsérültek.