Páty: civilek szerint két céggel szerződött az önkormányzat

2010.05.11. 12:18
Feljelentés kiegészítést nyújtott be az ügyészséghez a pátyi civilek képviselője. Tollner József (független) önkormányzati képviselő ezt azzal indokolta kedden az MTI-nek, hogy a tudomására jutott: a leendő golfberuházás részét képező út megépítésére a Grupo Milton mellett egy másik céget is megbízott az önkormányzat.

A képviselő a rendelkezésére álló információk alapján állítja, hogy a golfberuházáshoz és a beruházó Grupo Milton cég egyéb pátyi érdekeltségeihez szükséges elkerülő utak tervezésére és kivitelezésére az önkormányzat kétszer kötött szerződést, és a duplázás miatt 1,5-2 milliárd forintos kár érte a települést.

Tollner József szerint a Grupo Milton a 2010. április végén aláírt településrendezési szerződésben 10 millió euró értékben vállalt út- és közműépítést, ugyanakkor egy vélhetően mindmáig érvényben lévő szerződés értelmében az Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. is elvállalta ugyanezt a munkát.

A független képviselő azt mondta: az offshore tulajdonú Evern Invest birtokában lévő pátyi szántóföldet cserébe iparterületté minősítette át az önkormányzat, ami 1,5-2 milliárdos kárt jelent Pátynak, mivel a beígért út azóta sem készült el. A zsámbéki kanyart az M1-es autópálya csomópontjával összekötő úgynevezett nyugati elkerülő út megépítése része az idén április végén, a Grupo Miltonnal megkötött szerződésnek is – ezt a feladatot körülbelül 5 millió euróért vállalta a spanyol befektető - magyarázta Tollner József.

Mivel a jelek szerint a két, egymást átfedő szerződés miatt dupla kötelezettség terheli az önkormányzatot, és ezzel jelentős kár éri a falut, feljelentés kiegészítést csatolt a civilek korábbi ügyészségi beadványához - mondta a képviselő, aki szerint a szerződéseket aláíró két cég között nagy valószínűséggel átjárás van. Tollner József úgy véli: szándékosan megvezették Pátyot.

A korábbi feljelentés azért született, mert az útépítés elmaradása esetére a Grupo Milton által jelzálogként felajánlott székesfehérvári terület értéke – egy pátyi értékbecslő szerint - nagyságrendekkel kisebb, mint az önkormányzattal kötött szerződésben szereplő összeg (15 millióval szemben 2,7 milliárd forint). Egy olyan lápos, legelő besorolású ingatlanról van szó, amelyen több út, illetve egy szennyvíztisztító telep is található.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője április 26-án az MTI érdeklődésére megerősítette: valóban érkezett hűtlen kezelés gyanúja miatti feljelentés a gazdaságvédelmi osztályra, ám mivel a rendelkezésre álló dokumentumokból nem egyértelmű a bűncselekmény ténye, feljelentés kiegészítést rendeltek el.