Termelési értekezletet tartott Orbán

2010.05.11. 19:07
Az Ózdra meghirdetett nemzeti konzultáció kimondatlan fő kérdése az volt, hogy mihez kezd a Fidesz a "cigánybűnözés" címkével azonosított közbiztonsági-szociális problémakörrel. A hozzászólásokból kiderült, hogy az emberek rendet akarnak, és a Fidesz most rendet ígér. Minden faluba és általában is több rendőrt, újranyitott fogdákat, és a kormányalakítást követően két héten belül a közbiztonság érzékelhető javulását ígérte Orbán Viktor a nemzeti konzultáció első, a közbiztonságról szóló tanácskozásán Ózdon.

Az ózdi művelődési ház kistermében a szokásos húszperces késéssel kezdődött a nemzeti konzultáció első, közbiztonságról szóló fordulója. A termet zsúfolásig töltötték a környéki polgármesterek, jegyzők, rendőri és polgárőr-vezetők, de volt főügyész, közterület-felügyelő, iskolaigazgató és pár roma vezető.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

"Itt egy fakanál is nyert volna, ha a Fidesz indítja" - utalt az Index tudósítója mellett ülő környékbeli polgármester a kormányellenes borsodi közhangulatra. (Ózd az egyik olyan település volt, ahol a Jobbik reménykedett az egyéni választókörzetes győzelemben, végül, bár csak a második fordulóban, két és félezer szavazatnyi fölénnyel győzött a fideszes Riz Gábor) A konzultáció termében helyet foglaló vezetők a sajtót kivéve mind névre szóló meghívót kaptak, így nem volt meglepetés, hogy a felszólalók kétharmada is előre felkértnek, egyeztetettnek tűnt.

Csak közösen

Elsőként a belügyminiszteri tárca várományosa, Pintér Sándor beszélt, aki rövid expozéban fejtette ki, hogy az állam nem teljesítette a kötelességét, nem tartotta fent a rendet: most azonban vissza fogják adni az emberek szubjektív biztonságérzetét. A feladat nagy, hosszú idő kell hozzá és csak közösen oldható meg.

Pintér szavai előrevetítették, hogy a konzultáció is egy nagy és hosszú esemény lesz. És valóban, hosszú, gyakran kiselőadásszerű felszólalások következtek.

Az ózdi jegyző azonnal arról beszélt, hogy a tulajdon elleni szabálysértések egy ideje jegyzői hatáskörbe tartoznak, ők viszont eszköztelenek a határozatok végrehajtására. Orbán Viktor később azt válaszolta, hogy a kéréssel a jegyzők nyitott kapukat döngetnek, a Fidesz ismét a rendőrségre bízza a szabálysértések miatt induló eljárásokat.

Nem nevezték néven

"Túl hosszú, nem ilyenre gondoltam" - súgta a polgármester a tudósítónak. Amikor a megyei polgárőrvezető terjengős előadásba kezdett a polgárőrségek helyzetéről és eredményeiről, azt egy "ennél még nem történt meg a rendszerváltás"-kijelentéssel kommentálta. Az érdeklődést csak a szinte összes előadásban felbukkanó, félreérthetetlenül etnikai színezetű, ám a romákat néven soha nem nevező problémák tartották szinten.

03

Ilyen volt a termény-, fa- és fémlopások, az iskolában egymást és a tanárokat terrorizáló gyerekek, az összekülönböző és a rendőrökre is rátámadó családok, a szamurájkarddal mászkálók, harci kutyákkal grasszálók, vezetői engedély nélkül a városban száguldozók, a nyakukban hatmilliós fukszot viselők ügye. A minden felszólalásra külön pár mondatban reagáló leendő miniszterelnök ekkor jelentette be, hogy a pedagógusokat védő törvényt a Fidesz az első lehetséges alkalommal beterjeszti a parlamentben.

Velünk, cigányokkal van a baj

A szünet után több spontánabbnak tűnő felszólalás is elhangzott, köztük a magát borsodi vajdának nevező, ezúttal kalap nélkül megjelenő Lakatos Attiláé. Lakatos az a roma vezető, aki a romákat ostorozó, cigánybűnözős felszólalásaival már a romagyilkosságok idején is nagy népszerűségre tett szert többségi körökben. Nem volt meglepő, hogy ezúttal is ő nevezte nevén a gyereket: "velünk, cigányokkal van a baj" - mondta.

Lakatos Attila
Lakatos Attila

Lakatos szerint a romáknak maguknak kell tenniük magukért, nem várhatják, hogy a többség segítsen rajtuk. "Fogjunk össze" - ismételgette. A teremben ülő öltönyösök bólogattak. Amikor arról beszélt, hogy a roma gyerekeket börtönlátogatásra kéne vinni hogy szembesüljenek azzal, mi vár rájuk, első és utolsó ízben szakított félbe egy felszólalást nyíltszíni taps.

Később egy magát a vajda segítőihez soroló férfi is felszólalt, aki már magát a vajdarendszer visszaállítását javasolta. A polgármesterek helyeslően morajlottak, Orbán azonban se erre a felvetésre, se az iskolai börtönlátogatásra nem reagált. Azt viszont megerősítette, hogy a romáknak a közösségeikben, az önkormányzataikban és - egy magát roma politológusként azonosító hozzászólóra reagálva - a parlamenti képviseletük ügyében is maguknak kell megoldást találniuk. Az egész konzultációt végigkísérő burkolt cigányozást egyedül Balogh Artúr, az említett politológus kérte ki magának.

Hát, úgy közepesen

Zárszavában Orbán elmondta, hogy a kiemelkedő győzelem nem véletlen, mert nyolc évig káosz uralkodott, és az emberek most a káosz ellen szavaztak. A leendő miniszterelnök gyors lépéseket ígért: minden faluba rendőrt, egyszerűbb eljárásokat, több rendőrt, magasabb rendőri fizetéseket, újra megnyíló fogdákat, és a kormány megalakulását követően két héten belül érzékelhető javulást a közbiztonságban. Mint mondta, jobb helyzet a kormány, a rendvédelmi szakemberek és a törvénytisztelő polgárok összefogása eredményeképpen jöhet létre.

01

"Hát, úgy közepesen" - válaszolta az egész konzultációt végigkommentáló polgármester az Index kérdésére, hogy elégedett-e. "Azért nagyjából az történt, amire számítottam, végül is megérte eljönni."