Az LMP újratárgyalná a bizottsági helyeket

2010.05.12. 19:55
Az LMP kezdeményezi a nemzetbiztonsági törvény módosítását: ha a titkosszolgálatok egy pártot vagy annak egy képviselőjét vizsgálják, arról az adott párt nemzetbiztonsági bizottságba delegált tagja ne szerezhessen tudomást. Az LMP emellett újratárgyalná a bizottsági helyeket, mert aggódik, hogy jobbikos elnöke lesz a nemzetbiztonsági bizottságnak, amiért szerinte az MSZP-t terheli a felelősség. Az MSZP hárít.

A parlament megalakulása után az LMP kezdeményezi a nemzetbiztonsági törvény módosítását, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Schiffer András. A megválasztott frakcióvezető azt mondta, szeretnék elérni, hogy ha bármely párt, annak egy képviselője vagy kapcsolatrendszere után a titkosszolgálatok vizsgálódnak, akkor az adott pártnak a nemzetbiztonsági bizottságba delegált tagja erről ne kaphasson információt. Hangsúlyozta, hogy ez nem egy Lex Jobbik, mert más pártok is érintettek lehetnek.

Schiffer András hozzátette, hogy emellett az LMP aggódik, hogy a Jobbik vezetheti a bizottságot. Ha a többi parlamenti erő is hajlandó erre, akkor csütörtökön vagy péntek délelőtt az LMP kész újratárgyalni a bizottsági elnöki helyek elosztását, azért hívták össze a sajtótájékoztatót, hogy a sajtó útján üzenhessenek a többi pártnak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte, az MSZP nyitott arra, hogy újra felnyissák a politikai megállapodást, ahogy arra is, hogy a nemzetbiztonsági törvénnyel többpárti egyeztetésen foglalkozzanak.

Schiffer András az MSZP-t tette felelőssé azért, hogy a Jobbik delegálhat elnököt a nemzetbiztonsági bizottságba. Szerinte a Fidesz előkelő idegenként viselkedett az ügyben, az LMP azonban nem volt abban a helyzetben, hogy komolyan beleszólhasson a vitába.

Emlékeztetett, hogy múlt hét pénteken két bizottsági helyet kértek, az egyik a fenntartható fejlődés bizottsága volt, de nem zárták ki, hogy a másik akár a nemzetbiztonsági bizottság is lehetett volna. Meglátása szerint a többi parlamenti erőből, elsődlegesen az MSZP-ből heves ellenállást váltott ki, hogy két bizottsági helyet kapjanak. Az LMP abban a hiszemben fogadta el azt, hogy csak egy bizottsági elnöki posztot kapnak, hogy a "nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztét a szocialista párt meg fogja kapni". Ezután meglepetésként érte őket, amikor kedden a szocialista Mesterházy Attila felajánlotta, hogy a Jobbik vezetheti a testületet.

Az LMP éppen ezért egy olyan záradékot csatolna a parlamenti struktúráról szóló ötpárti megállapodáshoz, ami rögzíti: a nemzetbiztonsági bizottság Jobbikhoz kerüléséért az MSZP-t terheli a felelősség.

Az MSZP szerint groteszk kis koalíció kezd kialakulni az LMP és a Fidesz között, amelynek a célja a szocialisták lejáratása a Jobbikkal, reagált Nyakó István. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a keddi egyeztetésen készült  jegyzőkönyv alapján felmerül, hogy az LMP vagy a köldökét nézte - hiszen egy szót sem szólt, amikor nemzetbiztonsági bizottság a Jobbiknál landolt -, vagy csak testben volt jelen, mert az esze egészen máshol járt.

A Jobbik nemzetbiztonsági bizottsági elnökségét firtatta Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő pártelnöke is szerdai sajtótájékoztatóján. Arra kérte a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy hússzoros alapossággal végezzék el a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára és tagjának delegálandó jobbikos politikusok C-típusú átvilágítását, és ha van, jelezzék a nemzetbiztonsági kockázatot.

Kérik továbbá az Országgyűlés leendő elnökét, Schmitt Pált is, hogy ha a szolgálatok kockázatot jelölnek meg, ne hagyja jóvá az érintett képviselők bizottsági elnöki, tagsági jelölését. "Kérjük, sőt követeljük, hogy mindenki tegye a dolgát": a szolgálatok jelezzék, ha a jobbikos jelöltek bármilyen kapcsolatban állnának a magyar gárdával, annak finanszírozásával, pártolói körével.

A szocialista frakció csütörtöki ülésén dönt arról, hogy a bizottsági struktúráról szóló politikai megállapodást aláírja-e az MSZP, és ha igen, akkor is különvéleményt csatol ahhoz, esetleg valamilyen alternatív megoldást választanak.

A Jobbik is csütörtöki frakcióülésén dönt a bizottsági helyek elosztásáról, így a két elnöki és hat alelnöki posztról, valamint a tagokról, mondta kérdésünkre Dúró Dóra.