Szlovákia hazarendelte budapesti nagykövetét

2010.05.12. 21:32 Módosítva: 2010.05.12. 22:29
Az állampolgársági törvény módosításáról szerdán tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal.

Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét a leendő magyar kormány által tervezett állampolgársági törvény miatt - jelentette szerdán a CTK cseh hírügynökség a szlovák miniszterelnöki hivatalra hivatkozva. Ez a törvény magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat.

A szlovák diplomácia vezetője, Miroslav Lajcák szerint Pozsonyt nyugtalanítja a magyar állampolgársági törvény módosítása, amely lehetővé teszi a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát, és Szlovákia nem tekintheti baráti lépésnek, hogy a törvényt a szlovák szervekkel való konzultáció nélkül szándékoznak elfogadni. Közölte, hogy Szlovákia az ügyben valószínűleg a megfelelő nemzetközi szervekhez fordul.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke közölte Martonyival, hogy az MKP támogatja az állampolgársági törvény módosítását.

Martonyi János a kettős állampolgársággal kapcsolatban megjegyezte: érti és megérti az ezzel kapcsolatos szlovák aggodalmakat. Úgy érzi, hogy Szlovákia lesz az intézkedés által a legkevésbé érintett szomszéd. Ismételten leszögezte: Budapest kész együttműködni Pozsonnyal abban, hogy eloszlassa a szlovák aggályokat.

Szokásos diplomáciai eljárás

Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy hazarendelték konzultációra Peter Weiss nagykövetet. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a nagykövet hazarendelése konzultációra szokásos diplomáciai eljárás, de egyben azt is jelzi, hogy probléma van a kétoldalú kapcsolatokban. Peter Stano elmondta, hogy Robert Fico kormányfő csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tart, amelyen ismerteti a szlovák kormány álláspontját a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvénnyel kapcsolatban. Peter Stano a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: Martonyi János szerdán Pozsonyban Lajcákkal találkozva elzárkózott a törvény kapcsán Szlovákiával folytatandó konzultációk elől.

A Külügyminisztérium várja Szlovákia magyarázatát arra, hogy Pozsony miért rendelte haza magyarországi nagykövetét konzultációra - mondta Mátrai Zsuzsanna szóvivő az MTI megkeresésére szerda este.

A szóvivő közölte, hogy Szlovákia hivatalos jegyzékben értesítette a magyar Külügyminisztériumot a lépésről.