Az MSZP különvéleményt fűz saját ajánlatához

2010.05.13. 17:41
Az MSZP hárompontos különvéleményt csatol az Országgyűlés megalakulásához kapcsolódó politikai nyilatkozathoz, mert csak ezzel együtt fogadja el annak tartalmát. A szocialisták öt órán át vitatkoztak arról, be lehet-e egyáltalán engedni a Jobbikot a nemzetbiztonsági bizottságba.

Aláírja a bizottsági helyek elosztásáról szóló megállapodást a MSZP, de lehet, hogy mégis balhét csinál belőle. Ez derült ki a párt csütörtökön tartott maratoni frakcióülése után, ahol az 59 fős frakcióban máris név szerinti szavazást kellett tartani a Jobbik bizottsági szerepvállalásának ügyében.

A szavazás eredménye az lett, hogy az MSZP aláírja ugyan a megállapodást, ám különvéleményt fűz hozzá. Mesterházy Attila frakcióvezető a képviselőcsoport több mint ötórás ülése után tartott sajtótájékoztatóján ismertette ezek tartalmát. Az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet kapjon a nemzetbiztonsági bizottságban, és változatlanul azt tartja helyesnek, hogy a frakcióknak legyen joga vitanapot kezdeményezni, vizsgálóbizottságot létrehozni, indítványaikat a parlament plenáris ülésén a közvéleménnyel megismertetni.

A különvéleményben az MSZP azt is rögzíti: azt várja Schmitt Pál leendő házelnöktől, hogy - mivel a házszabály szerint a bizottságok elnökére, alelnökeire, tagjaira az Országgyűlés elnöke tesz javaslatot -, indítványával rendezze a vitatott kérdéseket. Mesterházy Attila kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden bizottságba delegálnak tagokat, de az elnöki és alelnöki posztok betöltéséről csak annak ismeretében döntenek, hogy az Országgyűlés többsége milyen döntést hoz a bizottsági struktúráról az alakuló ülésen.

A döntés fordulatot jelent az MSZP álláspontjában, hiszen a biztossági helyosztásról szóló tárgyaláson lényegében az MSZP ajánlata alapján került a Jobbikhoz a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja. Az egyeztetésre ugyanis mindkét párt a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság vezetésére benyújtott igénnyel érkezett. A nemzetbiztonságit először a Jobbik ajánlotta fel, arra az esetre, ha megkapja a költségvetésit. Rövid idő után az MSZP is arra az álláspontra jutott, hogy nekik a költségvetési testület kell. Ezt a Jobbik végül elfogadta.