Egymilliós büntetés BKV-s titkolózásért

2010.05.13. 15:44
Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte nem jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön a BKV Zrt. volt gazdasági vezérigazgatóját közérdekű adattal való visszaélés vétsége miatt; Dányi Józseffel szemben azért indult eljárás, mert 2006 júniusában, kérés ellenére, megtagadta a cég reklámfelületeinek hasznosítására kötött szerződések, illetve az azokból származó bevételek adatainak kiadását. Az Index az elejétől fogva figyelemmel kíséri az ügyet.

Az elsőfokú határozat értelmében, amennyiben a közlekedési társaság korábbi vezetője nem fizeti meg a kirótt pénzbüntetést, úgy azt 200 nap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre kell változtatni.

A bíró az indoklásában hangsúlyozta: a vádlott tudatosan döntött a cég jogászának álláspontjával ellentétesen, és tagadta meg a kért adatok kiadását, amelyek egyértelműen közérdekű adatoknak minősülnek.

A büntetés kiszabásánál a bíró nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, valamint a vádlott büntetlen, törvénytisztelő előéletét.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ügy előzménye az volt, hogy Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő másfél évig várt arra, hogy a BKV kiadja a Peron Kft.-vel kötött reklámszerződését. Miután a kért adatokat nem kapta meg, feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért, és pert is indított a társaság ellen.

A perben korábban elhangzott: a közlekedési társaság a polgári perben még a másodfokú tárgyalást megelőzően kiadta a kért adatokat, de Kulcsár Zoltán közérdekű adattal visszaélés miatt feljelentette Dányi József igazgatót. Ennek alapján a rendőrség nyomozást indított, majd a nyomozás eredményeként vádat emeltek a volt igazgató ellen. Mint beszámoltunk róla, a büntetőper 2010 március 8.-án kezdődött.

A korábban az index.hu birtokába került 1999-es dokumentum szerint a Peron Kft. 5 évre kizárólagos jogot kapott a BKV járművein, területein reklámfelületek értékesítésére, és ezt 5 évvel meghosszabbíthatta egyoldalú nyilatkozatával. Az internetes oldal később arról számolt be, hogy a szerződés szerint a BKV fix bérleti díjat - 2000-ben 380 millió, 2001-ben 420 millió, 2002-ben 460 millió, 2003-ban 500 millió, 2004-ben 520 millió, 2005-ben 517 millió, 2006-ban 529 millió, 2007-ben pedig 583 millió forintot - kapott a Peron Kft.-től.

A BKV-tól időközben közös megegyezéssel távozott vádlott az utolsó szó jogán azt hangoztatta, hogy nem érzi magát bűnösnek. Dányi József és védője felmentésért fellebbezett, míg a vád képviselője tudomásul vette a döntést.