Egy hónap alatt esik ennyi eső

2010.05.14. 19:03 Módosítva: 2010.05.15. 16:34
Egész hétvégén esni fog, sok helyen akár egyhavi csapadék is hullhat, emellett jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és a Dunántúlon viharos erejű széllökésekre is számítani kell. A jövő héten lassú javulás kezdődik, de az eső csak péntekre vonulhat el.

Szombat hajnaltól vasárnap éjfélig egyes helyeken akár annyi csapadék is eshet az országban, mint egyébként egy hónap alatt, mondta az Indexnek Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese. Az eső mellett jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és a barátságtalan időjáráshoz több országrészben viharos erejű szél is társul majd.

Nagyon erős vihar lehet vasárnap a Közép-Dunántúlon, a széllökések sebessége meghaladhatja az óránkénti 110 kilométert is, ezért piros riasztást adott ki arra a területre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombat hajnaltól nyugat felől nedves levegő éri el a Kárpát-medencét, ezzel változatos, hűvősebb idő érkezik az országba. Országszerte 5-30 mm, helyenként ezt meghaladó csapadék lehet, míg az erős szél több helyen viharos erejű lehet, a Dunántúlon 90-100 km/h-s széllökésekre is számítani kell. Az Időkép szerint nyugaton 13-17 fok, keleten 16 és 21 fok körül alakul majd a hőmérséklet.

Vasárnap tovább romlik a helyzet, a hőmérséklet országszerte 9-14 fok között alakul, ennél csak északkeleten lehet kicsit enyhébb idő. A Dunántúlon sokfelé 25-60 mm, helyenként ennél is több csapadék lehet. Az esőhöz továbbra is sok helyen viharos szél kapcsolódik, a Dunántúlon és a középső országrészben is 60-100 km/h-s széllökések várhatóak.

A jövő hét elején lassan emelkedik a hőmérséklet, hétfőn délután felszakadozhat a felhőzet, de a hét első felében még várható eső. A hét második felétől már kevesebb csapadék valószínű, és a hőmérséklet is lassan elérheti az ilyenkor szokásos 21 fokot. Csütörtökön nappal még 12-18, pénteken 15-20 fok várható. Ugyanakkor éjszakánként még meglehetősen hidegre számíthatunk.