Óriási árvíz várható a Sajón és a Hernádon

2010.05.16. 10:25 Módosítva: 2010.05.17. 00:23
Az eddig mért legmagasabb vízszintet megközelítő, vagy azt akár meg is haladó árvízre készülnek a Sajó és a Hernád mentén. A Sajó várhatóan hétfő éjszaka, a Hernád pedig kedden tetőzik.

A Sajónál az árhullám valószínűleg meghaladja az eddig mért legnagyobb árvízszintet, a legveszélyeztetettebb település a térségben Sajóecseg, mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Nagy valószínűséggel veszélyhelyzetet rendelnek el hétfőn a Sajó térségére.

A Sajó magyarországi szakaszán szinte az összes mellékvízfolyásán jelentősebb vízmennyiséget szállít, így a folyó árhulláma a középső szakasztól - például Sajószentpéternél - a vártnál lényegesen magasabb szintet érhet el. Az éjszaka folyamán megközelíti, esetleg eléri a korábbi eddig mért legnagyobb 1974-es vízállást, akkor 390 centiméternél tetőzött a folyó.

Sajón és a Tarnán harmadfokú riasztás van érvényben.

Szabó Imre azt mondta, hogy 250 munkatársat vezényeltek át Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a Debrecenből, Szolnokról és Bajáról. A következő napokban 21 veszélyeztetett Sajó menti település védelmét kell megoldani.

Kedden tetőzhet a Hernád, harmadfokú készültséget kellett elrendelni a Zagyva folyó alsó szakaszán is. Az esőzések miatt 40 ezer hektáron védekeznek a belvíz ellen, és az elöntött területek nagysága várhatóan növekedni fog.

Hatalmas vízmennyiség érkezik a Bódván, ahol vasárnap a folyó teljes völgyét beborította már az ár. A Borsod megyei Szendrőládnál, Szendrőben és Szalonnán is felkészültek a védekezésre, épp azokon a helyszíneken, ahol április közepén is óriási áradással kellett megvívniuk a települések lakóinak.

Edelénynél éjszaka is védekeznek, töltik a homokzsákokat. Nyíregyházáról húsz tűzoltó érkezett, hogy segítsen az ár megfékezésében, és az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) is átcsoportosított mintegy félszáz embert erre a területre, mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere a helyszínen. A folyó közelében lévő utcákban folyamatosan szivattyúzzák a vizet. A Bódva vízszintje már most akkora, mint áprilisban, és a tetőzést csak későbbre várják.

Szaniszló János, Szendrő polgármestere azt mondta, jelenleg nagyobb területet vett birtokba már a Bódva a településen, mint az április árvíz idején. Úgy fogalmazott, hogy a közelben lévő Rakacai víztározó is hatalmas vizet tart, de már vasárnap este beindultak a kis szifonok, amelyek vizet engednek le az óriási víztömegből, ami ugyancsak a Bódvába érkezik.

Azokon a területeken, ahol a karsztvizeket elérte a csapadék, "ott már zacskós vizet osztanak, mert nem ivóvíz minőségű a csapból folyó víz". Perkupán, Szögligeten és Imolán osztanak zacskós vizet, és folyamatban van a tartálykocsik kihelyezése is.