Több tucat riasztás Budapesten, elárasztott utak Pest megyében

2010.05.16. 10:38
Szombat éjfélig több tucat riasztás érkezett a fővárosi tűzoltókhoz vízszivattyúzás miatt - mondta el a Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. A hirtelen lezúduló eső többfelé gondot okozott, például a Stadionoknál, az István Kórháznál és az Astoria Hotelnél. Emellett bőven akad dolguk az érdi és a szentendrei tűzoltóknak is.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese elmondta: a Stadionoknál, egy szálloda gépházába folyt be az esővíz, így ide a polgári védelem homokzsákokat hozott. Az érintett utcában körülbelül fél méteres víz gyülemlett fel, a zsákok azonban megakadályozták, hogy a hirtelen lezúduló csapadék tovább folyjon.

A tűzoltók éjfélig tucat riasztást kaptak az esőzések kapcsán Budapesten, ez a szám várhatóan tovább nő majd. A hirtelen lezúduló eső többfelé gondot okozott, a Stadionokon kívül például az István Kórháznál és az Astoria Hotelnél is szükség volt a tűzoltók segítségére, szintén vízszivattyúzás miatt. Vonulniuk kellett egyebek mellett a Bazilikához is, miután több német turista bennragadt az épület liftjében. Mint kiderült, összesen kilencen szálltak be a felvonóba, pedig csak hat embernek lehetett volna. A beszorult turistákat a lift megbontásával, létrán át szabadították ki.

Pest megyében is akadt dolguk a tűzoltóknak. A Szentendrei Tűzoltóság szóvivője késő este elmondta: Szentendrétől Visegrádig folyamatosan érkeznek a riasztások, miután jelentős mennyiségű víz zúdult a térségre. Hozzátette: zömében vízszivattyúzáshoz hívják őket. A történtek miatt egyébként több, szabadnapos tűzoltót is berendeltek. A vízátfolyások és a nagy mennyiségű hordalék miatt az utak Leányfalu és Tahitótfalu között nehezen járhatók, Dunabogdány előtt pedig teljes útzár van, mivel több kocsi is elakadt.