Egy hónapnyi eső esett 24 óra alatt

2010.05.16. 07:21 Módosítva: 2010.05.16. 22:42
Az ország több pontján orkán erejű szelet mértek vasárnap, több mint egy hónap alatt esik annyi eső, mint az elmúlt 24 órában. A hőmérséklet jelentősen visszaesett, a nyugati országrészben csak 6-7 fok volt napközben. Észak-Magyarországon az évszázad árvizét várják, Miskolcon már halottja is van a viharnak, egy támfal dőlt rá egy középkorú férfira. Hétfőtől csak lassan javul az időjárás.

Az egész országban zuhog az eső, a Dunántúlon helyenként  a 100 milimétert is megközelítette az elmúlt 24 órában leesett csapadék mennyisége, mondta az Indexnek OMSZ sajtóügyeletese. Az Időkép.hu jelentése szerint 2009-ben a teljes májusi hónapban átlagosan 40 mm eső esett az országban.

Budapesten 40-60 mm esett, a legkevesebb csapadékot, 2 mm-t a Hajdúságból jelentettek. Az északi és nyugati területeken hétfő hajnalig további jelentős mennyiségű csapadék, akár 20 milliméternyi is eshet.

Megdőlt az országos napi csapadékrekord, eddig 1906-ban mérték ezen a napon a legtöbb csapadékot, 80,7 millimétert Veresegyházán, de most a Baranya megyei Sellyén egy nap alatt 98,6 milliméter esett.

Az ország nyugati részén 6-7 fokot mutattak a hőmérők, keleten 13 fok körül alakult a hőmérséklet napközben. Ez tíz fokkal is elmarad az ilyenkor szokásos átlagos hőmérséklettől.

Az országban több helyen orkán erejű szelet mértek, délelőtt a Bakonyban a Kab-hegyen 160 km/h-s széllökést regisztráltak az OMSZ műszerei, ami csak 1 m/s-mal maradt el az eddigi magyar rekordtól. Ezt a 160 km/h-s rekordot 1988-ban Szarvason mérték. A Dunántúlon általában 90-110 km/h-s széllökések fordulnak elő.

Az OMSZ tizenegy után visszavonta a vörös riasztást a közép-dunántúli régióban, az ország nyugati felében most narancssárga veszélyjelzés van érvényben. Ez erős viharokra és 90 km/h-s széllökésekre figyelmeztet.

Képek az országból (Forrás: Időkép.hu)

Hétfőn valamelyest javul a helyzet, kevesebbet fog esni, főként a középső és nyugati országrészben várható 15 mm körüli csapadék. Továbbra is viharos, helyenként orkán erejű széllökések várhatóak, és csak szerdára mérséklődhet a szél. Egész héten számítani kell azonban szorványos esőre, csak lassan javul az időjárás. Hétvégére már az ilyenkor szokásos 20 fok köré emelkedhet a hőmérséklet.

Több mint 1700 riasztást kaptak a tűzoltók szombat délutántól vasárnap kora délutánig országszerte a szélsőséges időjárás miatt. A riasztások száma nem csökken és valószínűleg nem is fog, mert a következő napokban is sok eső várható itthon.

Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök szerint van pénz az esőzések miatt kialakult helyzet megoldására, így most nem ezzel kell foglalkozni, hanem az emberek és az értékek mentésével, hangzott el az MTV Szólás szabadsága című műsorában.

Budapest

Szombat éjfélig több tucat riasztás érkezett a fővárosi tűzoltókhoz vízszivattyúzás miatt, mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. Pest megyében is akadt dolguk a tűzoltóknak: Szentendrétől Visegrádig folyamatosan érkeznek a riasztások. A dunai hajójáratok és a Libegő sem közlekedik vasárnap az erős szél miatt. Részletek...

Meghalt egy férfi Miskolcon

Miskolcon vészhelyzetet rendeltek el, mert a Szinva patak kiöntött a diósgyőri városrészben. Több ezer homokzsákkal védekeznek a városban, Miskolc-Tapolcán és Lillafüreden a megáradt vízfolyások ellen. Halálos áldozata is van az esőzésnek, egy családi házra ráomlott egy támfal. Részletek...

Bicskén egy 25 méteres fa dőlt rá egy járókelőre, a 41 éves férfi nyílt koponya- és lábszártörést szenvedett, életveszélyes állapotban van. Részletek...

Balogh Marcell olvasónk videója a Szinva áradásáról
Antal Dániel olvasónk videója a miskolci áradásról

A Sajó és a Hernád völgyében 130 kilométernyi folyószakaszon 1200 ember dolgozik az áradás elhárításán, itt is óriási árvizet várnak. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései szerint a Sajó legnagyobb hazai mellékfolyóján, a Bódván a valaha mért legmagasabb vízálláshoz hasonló vízszint alakulhat ki. Vasárnap a folyó teljes völgyét beborította már az ár. A vízügyi miniszter szerint a térségben hétfőn vészhelyzetet rendelhetnek el. Részletek...

A sok eső miatt árhullám indult el a Felső-Tiszán és mellékfolyóin, a Túron, a Szamoson és a Krasznán. Az árhullám szerencsére szinte üres mederteltségre érkezik, így a számítások szerint a vízmagasság csak a Tiszán és a Túron közelítheti meg az elsőfokú készültségi szintet.Részletek...

Fráter Attila olvasónk videója a móri gátszakadásról

Átszakadt a Fejér megyei Mór határában a halastórendszer egyik tavának a gátja, az úton hömpölygő víz miatt le kellett zárni Mórnál a Zirc felé vezető utat vasárnap. Az úton valóságos zuhatagként ömlik át a víz az út fölött Bodajk felé.

Az Ipolyon és a Zagyván, valamint a maconkai és a mátraverebélyi tározókon elsőről második fokozatúra emelték az árvízi készültséget.  A magyarországi szakaszon jelenleg mindenhol árad a folyó. A Zagyva felső szakaszán is intenzív áradás kezdődött, Pásztónál vasárnap reggel 410 centiméterrel tetőzött az árhullám. Az előrejelzések alapján a Zagyva hétfőn reggel eléri a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

A kazincbarcikai városvezetés összehívta a katasztrófavédelmi válságstábot, mert házakat, pincéket öntött el az ár, sőt még a csónakázótavat is. Az önkormányzat vasárnap déltől várta a lakosságot megfelelő öltözetben, hogy homokzsákokkal és egyéb eszközökkel megfékezzék a Tardona-patak áradását. Délutánra a belvárosban megszűnt az árvízveszély, a Mátyás Király úton homokzsákokkal elterelték a vizet.

Minden idők legnagyobb árvizére számítanak Ipolytarnócon. Részletek...

Járhatatlan utak az országban

Teljes az útzár a 11-es főúton Dunabogdánynál, Leányfalunál és Tahitótfalunál pedig nagy mennyiségű hordalék került az útra. Dunabogdányt nem lehet Tahitótfalu felől megközelíteni, mert a Stampok horgásztó gátja átszakadt, és mintegy 50 centiméteres víz borítja az utat. Szentendrén az Akácfa utcában három családi ház alapját mosta alá a víz.

Rácz Gergő olvasónk videója a Dunakanyarból

Több tízezer embert érintett rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradás szombat este óta a Dél-Dunántúlon. Tizenkilenc településen, négyezer emberhez nem jut el az elektromos energia, tájékoztatott az E.on sajtóreferense. A legtöbb meghibásodást Kaposvár környékéről és a Balaton déli partjáról jelezték. Problémát jelent a felázott talaj is, mert nehezíti a helyszínek megközelítését, ezért egyelőre nem tudni, mikorra végeznek a munkálatokkal. Az áramkimaradások leggyakrabban a letörő ágak, kidőlő fák okozta zárlatokból, vezetékszakadásokból erednek.

Délutánra Borsodban is több száz ember maradt áram nélkül, mert kidőlt fák szakítottak át vezetékeket. Az Émász szerint a hiba elhárítását már megkezdték Nyékládházán és térségében.

Vasárnap este kiöntött a Cuhai-Bakony ér, Mezőörsön két embert kitelepítettek, a víz 30 házat fenyeget. A település több utcáján hömpölyög a víz. A 81-es főutat néhány órával korábban lezárták, a forgalmat a 82-esre terelik.

Vízátfolyások miatt balesetveszély

Sorra dőlnek az utakra a fák Lillafüred és Bükkszentlászló térségében, ezért a rendőrség kéri az autósokat, hogy a Miskolc, valamint a két település közötti utakat ne használják. Azok ugyan nincsenek lezárva, de a sáros-törmelékes vízátfolyások, valamint a kidőlt fák miatt rendkívüli a balesetveszély a környéken. Túláradt egy tó és a víz elárasztotta a közelben lévő 8-as számú főutat, amelyet le kellett zárni a forgalom elől.

Vízátfolyás miatt reggel lezárták a forgalom elől a Borsod megyei Varbó és Parasznya közötti utat. Az úton körülbelül fél méteres víz hömpölyög, ezért Varbót nem lehet megközelíteni. A Sajó áradása miatt korábban lezárták a Borsod megyei Putnok és Borsodbóta közötti útszakaszt is. Az egész megyében földcsúszások és vízátfolyások nehezítik a közlekedést. Részletek...

Bizonytalan ideig lezárták a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon az egyik vágányt Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között, egy patak áradása miatt. A másik vágányon váltakozó irányban tudnak csak közlekedni a szerelvények, csökkentett sebességgel. Az erre közlekedő vonatok utasainak 20-30 perc késéssel kell számolniuk.

Hétfőn is fennakadások várhatóak a közlekedésben, a Dunántúlon több vonat módosított útvonalon jár, számos szerelvény el se indul. A Volánbusz a 11-es út részleges lezárása miatt módosította több járatának útvonalát, miután Dunabogdánynál átszakadt egy halastó gátja. Több főúton vízátfolyás, sár és törmelék nehezíti a közlekedést. Részletek...

Akadozik a vonatközlekedés a Balatonnál

A Balatonnál a helyenként orkánerejű szél méteres hullámokat korbácsolt és a mederből kicsapó víz elárasztotta a part közeli területeket. Nyaralókra, utakra dőltek fák, villamos vezetékek szakadtak le, oszlopok törtek ketté.

A vihar miatt kidőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést a Balaton déli partján. A MÁVINFORM vasárnap reggeli tájékoztatása szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon több fa is a felsővezetékre dőlt. Ezért Balatonaliga és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A MÁV közleménye szerint várhatóan hétfő éjfélig kell késésekkel számolni a vonatforgalomban.

Olvasóink képei

A viharos szél miatt vasárnap nem közlekednek a balatoni személyhajók, és átmenetileg a komp sem üzemel, tájékoztatott a Balatoni Hajózási Zrt. A személyhajó-forgalom egész nap szünetelni fog, a kompjáratot azonban beindítják, ha a szélerősség csökkenése azt lehetővé teszi.

Szombat este és éjjel két vitorlást kellett kimenteni a Balatonból Részletek...

A Veszprém megyei Bakonybélben harminc házat árasztott el a Gerence-patak. A gátakon több százan dolgoznak, a vízben álló házakból kitelepítik a lakókat. A balaton déli partján a legnagyobbak a viharkárok, Somogy megye összes tűzoltóját bevetették. Részletek...