Nem csitul a viharos szél

2010.05.17. 07:47 Módosítva: 2010.05.17. 08:25
Hétfőn egész nap viharos erejű szélre kell számítani a nyugati és a középső országrészben. A Dunántúlon még 15 mm eső eshet. Miskolcon most a Sajó és a Bódva áradása okozhat súlyos problémákat. Budapesten kidőlt fák nehezítik a közlekedést, hétfőn tetőzhet a Sajó, árad a Bódva és a Hernád is.

Hétfőn még nem lesz nagy javulás az időjárásban, mondta az Indexnek Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sajtóügyeletese.

Olyan mértékű özönvízre nem kell már számítani, mint a hétvégén, amikor az országban egyes helyeken több havi csapadék is leesett két nap alatt, de a Dunántúlon még mindig nagyobb esőzések várhatók, és a viharos széllökések sem csitulnak az orszában. A nyugati országrészben továbbra is narancssárga riasztás van érvényben, 10-15 mm esőre és viharos, 100 km/h feletti széllökésekre kell számítani.

Borult idő várható az országban, de a Duna vonalától keletre felszakadozhat a felhőzet, rövidebb napsütéses időszakok is előfordulhatnak. A hőmérséklet 10-15 fok között alakul, de a Balatonnál 10 foknál is kevesebbet mérhetnek.

Egész éjjel dolgoztak Miskolcon

Nem sokat javult a helyzet Miskolc kiliáni, diósgyőri városrészében, továbbra is utak sokaságán hömpölyög a megáradt Szinva patak vize. Mivel a várost ellátó karsztvizek sok helyen zavarossá váltak, hat kutat el kellett zárni, ezek adják Miskolc vízellátásának 30-40 százalékát érinti. A város polgármestere elmondta: saját méréseik szerint nem iható a víz, de most az ÁNTSZ vizsgálataira várnak. Mivel sok trafóház is víz alá került, áramot is sok helyen elzárták. Az éjszaka is több százan védekeztek homokzsákokkal Miskolcon, tűzoltók, polgárőrök és civilek is segítettek a munkálatokban.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint az ár levonulásáig nincs hova szivattyúzni a vizet. Újabb esőzés már nem nehezíti a helyzetet Miskolcon, az OMSZ szerint Miskolc környékén 2-3 mm csapadék valószínű.

Miskolcon most a Sajó és a Bódva áradása okozhat súlyos problémákat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen a Ronyva-patak elöntötte a város alsó részét, eddig körülbelül 400 embert kellett kiköltöztetni. Ezen a területen már védhetetlen a vízfolyás - közölték a katasztrófavédelmi szakemberek, akik jelenleg az ipari parkot próbálják megmenteni az ártól. Egy iskolai étterem, egy tornaterem telt meg a kiköltöztetett emberekkel, de újabb helyiségeket kell megnyitni.

Hétfőn tetőzhet a Sajó

Minden korábbinál magasabban, 390 centiméter felett tetőzhet hétfőn a Sajó. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter vasárnap azt mondta, hogy hétfőn feltehetően veszélyhelyzetet rendelnek el a folyó áradása miatt.

Rendkívül magas a Bódva vízszintje, a Borsod megyei Szalonnán az éjszaka két családot kellett kiköltöztetni, Szendrőnél 80-100 házat veszélyeztet közvetlenül a folyó, Edelényben pedig egész éjjel magasították a töltést, hogy a mederben tartsák a vizet.

Sorra dőltek a fák Budapesten

Több fő közlekedési útvonalon is kidőlt fák nehezítik a közlekedést Budapesten, több BKV-busz is terelt útvonalon közlekedik. A Budakeszi úton a Szépjuhásznénál kidőlt egy villanyoszlop, ezért teljes szélességében lezárták az utat. Fák dőltek ki Budán a Hidegkúti úton és a Pasaréti úton, a Stromfeld Aurél utcában és a Hollós utcában, Pesten pedig a Podmaniczky utcában. Az Albertirsai úton a 100-as busz nem közlekedik, mert beszakadt az aszfalt.

A Fővinform szerint minden olyan útvonalon, ahol nagyobb zöldövezet van, dugóra kell számítani. Terelt útvonalon közlekedik az 5-ös, 63-as, 133-as, 137-es, 250-es és 291-es busz, a 22-es pedig megosztva közlekedik Budakeszi és a Korányi kórház, valamint a Moszkva tér és Szépjuhászné között. A BKV a fogaskerekűt továbbra is autóbusszal pótolja.

Lezárták Pécs legforgalmasabb terét

Le kellett zárni Pécs egyik legforgalmasabb terét, az Ágoston teret hétfőn, mert az esőzések miatt járhatatlanná vált. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy a város egyik fő közlekedési útja mentén található teret mikor nyitják meg újra a forgalom előtt.

Súlyos problémákat okoz a Vadász-patak hirtelen áradása Szikszón, a város kórházát víz öleli körbe . A kórházban 240 beteg van, ellátásukról gondoskodunk, kenyeret, vizet és más élelmiszereket juttatunk be nekik - mondta Füzesséry József, a város polgármestere.

Szerdától csillapodik a szél

Kedden még hasonló hőmérséklet várható, továbbra is előfordulhatnak záporok az országban. A szél mérséklődik, a Dunántúlon is már csak erős, 60-70 km/h-s széllökésekre kell számítani.

Szerdától érezhetően csendesebb idő lesz, csütörtöktől pedig egyes területeken már több órás napsütés is előfordulhat. Hétvégén felhős, de már tavaszias, 23 fokos idő várható. Kisebb esőre ugyanakkor még egész héten számíthatunk az országban.


View Árvíz 2010 május in a larger map