Gátszakadás Edelényben

2010.05.18. 06:50 Módosítva: 2010.05.18. 07:12
A Bódva óriási árhulláma körülbelül harmincméteres hosszúságban bontotta meg hajnalban a borsodi kisvárost védő töltést.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője arról számolt be, hogy jelenleg zúzott kővel próbálják a szakadás helyét megfogni, lokalizálni, és amennyiben lehetőség van rá, visszazárni. Hozzátette: a folyón levonuló minden eddiginél nagyobb árhullámot fél méteres magasságban - négy rétegnyi homokzsák - a töltéskoronára épített nyúlgát tartja.

edelény gátszakadás D VAJ20100518008

Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere, a helyi védelmi vezető elmondta: miután a kastélykerti szakaszon átszakadt a jobboldali gát, néhány perc eltéréssel átvágatta a Halas-tavak után, a sóbányánál a töltést. A városban ennek ellenére tovább növekedett, illetve még mindig emelkedik a vízszint. Hatalmas, soha nem látott vízmennyiség hömpölyög a Bódván - tette hozzá.

A megbontott töltés körülbelül 200 méterre van az edelényi belvároson átvezető hídtól. Az ár leginkább az Istvány király utcát veszélyeztetheti.

Az átszakadt edelényi töltés szaknyelven egy depónia. A gáttól az különbözteti meg, hogy az előbbi kevésbé sűrű anyagból készül, így sokkal könnyebben átázik. Márpedig a Bódva Hídvégardónál öt centiméterrel meghaladta az eddig mért legmagasabb vízszintet és még mindig árad.

edelény gátszakadás D VAJ20100518006

Edelényben egyébként a reggeli órákban összeül a helyi védelmi bizottság, addig a víz által leginkább veszélyeztetett utcában tovább folyik a homokzsákos védekezés. A helyszínen helyiek, vízügyi szakemberek, tűzoltók illetve önkéntesek segítenek a munkában.

A helyi meteorológia szerint a Sajó és a Bódva szlovákiai vízgyűjtőjén keddre tíz milliméter körüli csapadékot jósolnak. Edelényben és környékén az eső újra szakad.