Orbán nélkül vitáztak a Nemzeti Együttműködésről

2010.05.18. 00:14
Ha cél volt, akkor nem sikerült parlamenti egységet kovácsolni a "Nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozattervezet mögé. A szöveget Orbán Viktor olvasta fel múlt pénteken a parlament alakuló ülésén. Akkor a többi párt nem kapott lehetőséget a véleményezésre, a hétfői ülésen már igen, most viszont a leendő miniszterelnök nem volt ott.

Ha a rendszerváltozás sikerült volna, akkor ennek a parlamentnek ma nem ilyen lenne az összetétele. Ha a rendszerváltás értékei teljesültek volna, a magyar választópolgárok nem akarnának újabb rendszerváltozást - vezette fel Orbán Viktor távollétében a "Nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozattervezet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

Szövetségest keresnek

Szerinte ellopták a rendszerváltozást a szó szoros és átvitt értelmében is, és azt is mondta, hogy 1990-hez képest "rendszerhiba" történt, ennek kijavítására az új Országgyűlésnek van joga és kötelessége.

Lázár arról is beszélt, hogy akik a Fidesztől féltik a demokráciát, a választóktól féltik az ország működését. Megélhetési demokráciaféltők mondják ezt. Világossá tették ugyanis a választási kampányban, ha nagy lesz a felhatalmazás, nagy lesz a változás.

A frakcióvezető szerint világosan el kell választani az elmúlt húsz évet az elkövetkező esztendőktől, évtizedektől. Ehhez keresnek szövetségeseket - mondta.

Találtak szövetségest

Szövetségeset - nem meglepő módon - egyet talált a Fidesz, a KDNP-t. Harrach Péter frakcióvezetőnek a Trianon utáni állapotok jutottak eszébe a mostani helyzetről, szerinte akkor sokkos állapotba került a nemzet, vezetői azonban olyan nemzeti egységet tudtak teremteni, amelyben a baloldal is feladta a nemzeti egységet támadó gondolatait, kezdeményezéseit és érdekeit úgy képviselte, hogy az "belesimult a nemzeti egységbe".

A bethleni konszolidáció törekvéseit, cselekvéseit, az ebben résztvevő baloldali együttműködést talán érdemes lenne a mai baloldalnak is mint példát figyelembe vennie - ajánlotta a politikus.

Az MSZP átszabta a szöveget

Az MSZP-t ez a legkevésbé sem hatotta meg, és lényegében teljesen átírták a Fidesz szövegtervezetét. Kihúzták például azt a részt, hogy "a magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez". Ehelyett bekerült, hogy a szavazók 47 százaléka nem a Fideszt választotta.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere helyett a szocialisták "a magyar nemzet emelkedéséért és előrehaladásáért való összefogásról" fogadnának el politikai nyilatkozatot. Abban mindkét párt egyetért, hogy ez minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik. A szövegben szó van még a sokszínű demokráciáról és a politikai hidegháború végéről is.

A Jobbik dicsért is, meg nem is

A Jobbik homályos, de reménykeltő anyagnak tartja a politikai nyilatkozattervezetet - mondta Vona Gábor. A Jobbik elnöke hozzátette, ha az anyagban benne rejlik az a vágy, hogy túllépjenek az elmúlt húsz éven, hogy megszabadítsák az Országgyűlést az MSZP frakciótól, akkor a Jobbik politikai, társadalmi értelemben is segítségére lesz a nyilatkozat megvalósulásának. Vona, majd több jobbikos is hiányolta a vitáról Orbán Viktort, és némi önkritikát is elvárt volna a szöveg készítőitől, mert az elmúlt húsz évben hol aktív, hol passzív módon ők is felelősséget viseltek a helyzetért. Vona Gábor egyúttal hiányolta a dokumentumból az elszámoltatás igényét.

Kérte az előterjesztőket, hogy a forradalom szó helyett valamilyen más szót találjanak ki a szöveghez. Az 1956-osokat "ne degradáljuk le egy 53 százalékos választási eredményre. (...) 53 százalék önökre szavazott, 47 százalék meg nem önökre szavazott, ezt nem hívják forradalomnak a mi véleményünk szerint".

A jobbikos Lenhardt Balázs az új kormány figyelmébe ajánlotta az eddig elnyomottakat, többek között a Magyar Gárdát és az  "európai uniós és izraeli multinacionális vállalatok által tönkretett" magyar vállalkozásokat.

LMP: Együttműködés igen, nyilatkozat nem

Az LMP-s Schiffer András szerint ők minden mandátumot és minden képviselőcsoportot egyenlőnek tartanak, emellett nem vitatják a Fidesz jogát sem az alkotmányozásra, azonban a párt adós maradt a közjogi terveivel: pontosan mit kívánnak tenni a magyar demokráciával, a közjogi rendszerrel.

Az LMP nem támogatja majd sem a Fidesz politikai nyilatkozatát, sem az MSZP alternatív nyilatkozat-tervezetét, mivel ezekben a nyilatkozatokban a beterjesztők hamis képzetet állítanak fel, amikor szembeállítják a pártokat az emberekkel.

Trianoni kitérő

Külön vita volt Harrach Péter trianonozása miatt. A KNDP-s politikus arra szólította fel a Jobbikot, hogy a parlamentben a korábbinál felelősségteljesebben kell viselkednie. A jobbikos Bödecs Barna szerint viszont nem a szomszéd országok érzékenységével kell foglalkozni a jövőben. Zagyva György Gyula pedig a folyosón folytatta volna a vitát a beszéde közben bekiabáló fideszesekkel, akinek azt ajánlotta, hogy kérdezzék meg a szavazóikat a trianoni emléknapról.

Aktív lesz a Fidesz a Trianon-emléknap ügyében

A leendő kormánypárt frakcióvezetője zárszavában hangsúlyozta: a Fidesz a következő évek keretének kijelölése közben megfogadja azokat a tanácsokat, hogy legyenek visszafogottak, méltányosak, és ne éljenek vissza a megelőlegezett bizalommal. Szerinte a Nemzeti Együttműködés politikai nyilatkozattervezete kellő önkritikát gyakorolt a Fidesz kormányzásáról.

Lázár János mérlegelést, meghallgatást és megfontolást javasolt a Jobbik által a vita során felvetett Trianon-emléknap ügyében, amiben - mint mondta - nem hiszi, hogy passzivitással lehet majd vádolni a Fideszt.