Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Tízórás vita kezdődik a kormányprogramról

2010.05.25. 08:48
Az országgyűlés délután kezdődő plenáris ülésén kezdi meg a szombaton benyújtott kormányprogram vitáját. Elkezdték a bizottságok a miniszterjelöltek meghallgatását is. Kedden tárgyal az országgyűlés a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatról, a trianoni emléknapról, a btk. "három csapás" nevű szigorításáról, és a parkolás jogi feltételeinek megteremtéséről.

Ma délután kezdődik a szombaton benyújtott kormányprogram vitája az Országgyűlésben. A kormányprogramot tízórás időkeretben vitatja meg a parlament. Kedden Orbán Viktor felszólalása nyitja meg a program vitáját, majd a frakciók vezérszónokai kapnak szót. A vita szerdán hét és fél órában képviselői felszólalásokkal folytatódik, ekkor az európai parlamenti képviselők is kifejthetik véleményüket a dokumentumról.

A kormányprogramról, amelynek formája országgyűlési határozati javaslat, szombaton Orbán Viktor zárszava után szavaz az Országgyűlés. Elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének, azaz 194 képviselőnek, az igen szavazata szükséges.

Megkezdődik a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat vitája is. Az előterjesztés indoklása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál foglalkoztatottak közszolgálati jogviszonya kormánytisztviselői jogviszonnyá alakul át. "Ezzel megnyílik a lehetőség a szükséges átalakítások racionális költségvetési terhek melletti végrehajtásához" - áll az indoklásban.

Ebben az is olvasható, az államot megilletné az a jog, hogy legalább olyan feltételekkel szüntethesse meg ezt a jogviszonyt, mint a kormánytisztviselő, azaz indokolás nélkül, 2 hónapos felmentési idővel. Indoklás szerint nincs alkotmányos, célszerűségi vagy etikai alapja annak, hogy a köztisztviselők a többi foglalkoztatotthoz képest – éppen az állammal szemben – kiemelt védelmet élvezzenek és felmenthetetlenné váljanak az állami feladatok végrehajtása során. Sőt, a jelenlegi fokozott védelem jelentős részben okolható azért, hogy a magyar közigazgatás hatékonysága alacsony és közmegítélése rossz.

Több részletes vita is lesz kedden, például a trianoni emléknappalkapcsolatos, a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló javaslaté, a "három csapás" néven ismertté vált büntető törvénykönyvi módosításé, illetve a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtéséről szóló előterjesztéseké. Utóbbiakról várhatóan június 1-jén szavaz a Ház.

Kedden kezdték meg a miniszterjelöltek meghallgatását az illetékes parlamenti bizottságok. Kedden Matolcsy György leendő nemzetgazdasági és Fellegi Tamás leendő nemzeti fejlesztési minisztert hallgatja meg az országgyűlés gazdasági és számvevőszéki bizottsága, a nemzeti erőforrás miniszteri posztra jelölt Réthelyi Miklóst a kulturális, Hende Csaba honvédelmi miniszterjelöltet pedig a nemzetbiztonsági bizottság hallgatja meg.

Az egész héten tartó meghallgatások után a miniszterek szombat délután tehetik le az esküt, és ekkor alakulhat meg formálisan az új kormány.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!