Orbán: Új alkotmány kell

2010.05.25. 13:21
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alkotmányozás lesz. Korábbi nyilatkozastok szerint legkésőbb 2012-re. Figyeljék csak!

    Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt az 1949. évi XX-as törvény, azaz az alkotmány bevezető mondatával kezdte kormányprogramja ismertetését. Eszerint az alkotmány csak ideiglenes, az új alkotmány elfogadásáig érvényes. Orbán értékelése szerint ezt az átmeneti korszakot az idei választáson zárták le a választók, kétharmados felhatalmazást adva az új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének kialakítására.

    05
  • Hogy fogják így kijátszani a földkártyát?

    A Magyar Koalíció Pártja képviselői kivonultak a pozsonyi parlament rendkívüli üléséről. (Új Szó)

  • Úristen, ez több, mint hat focimeccs.

    Az előterjesztés szerint a pártok parlamenti frakciói összesen 595 percben vitathatják meg a kormányprogramot. A Fidesz 204, az MSZP 122, a Jobbik 102, a KDNP 96, az LMP 69, a független képviselő pedig 2 percet beszélhet.

  • Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a saját szemedben pedig nem veszed észre a gerendát?

    Két apróbb bakival sikerült csak levezényelnie Schmitt Pálnak az ülés kezdetén a részletes vitára bocsátásokról szóló szavazásokat. A közterületi parkolásról szóló javaslat esetén félreolvasta a szavazás eredményét, 335 igen helyett 355 igent látott. Az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló javaslatot pedig részletes helyett részleges vitára bocsátotta csak.

    02
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Kijátssza-e a Magyar Koalíció Pártja a földkérdést?

    A Fidesz képviselőiben sem ébresztett aggályokat a szlovák parlament keddi rendkívüli gyűlése. Egyik képviselőjük megfigyelése szerint ha a felvidéki magyarokat megfosztják szlovák állampolgárságuktól, jelentős szlovákiai földbirtokokat játszanának át magyar kézre. Amennyiben a szlovákiai magyar párt ezt esetleg fel is veti a parlamenti vitában, akár a nacionalista kormánypártok is ellene fordulhatnak a javaslatnak.

  • Jobbikos különtudósítónk exkluzív információja.

    Nem készülnek előre látványos akcióval a Jobbik parlamenti képviselői arra az esetre, ha a szlovák parlament a mai ülésén törvényt fogad el a magyar állampolgárságot kérvényező szlovákiai magyarok szlovák állampolgárságának elvételéről. A magyar parlament szerdán, reggel negyed tízkor szavaz a kettős állampolgárságról.

  • Kis lépés ez a szlovák-magyar megbékélésben, de nagy lépés a zománcművészetben.

    Idén is megrendezi Nemzetközi Zománcművészeti Seregszemléjét a Csemadok nevű szlovákiai magyar kulturális egyesület. A Naszvadon június 4-13. közt tartandó rendezvényen immár 10 ország több mint 60 alkotója vesz részt. Pop-rock tehetségkutató verseny, Tabáni István koncert és sok egyéb érdekesség színesíti még a programot. (MTI)

  • Lesz-e ellentörvény, ez itt a kérdés.

    A kedd délelőtti szlovák kormányülésen nem döntötték el, hogy ellentörvényt nyújtanak be. Ha a magyar parlament elfogadja a kettős állampolgárságot, akkor újra összeülnek a szlovák miniszterek, és beterjesztik válaszcsapásukat. Eszerint aki felveszi a magyar állampolgárságot, az elveszti a szlovákot.

  • És most kapcsoljuk Pozsonyt. Halló, Pozsony, halló, Pozsony!

    Rendkívüli parlamenti ülést tartanak Pozsonyban, hogy a szlovák képviselők nyilatkozatot fogadjanak el a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvénytervezetről. Várhatóan felháborodnak, aggódnak és válaszlépésekkel fenyegetnek majd. A nyilatkozatot a szlovák kormánykoalíció három pártja támogatja.

  • cikkünk a témában:

    Nácizzák Magyarországot Pozsonyban

    Nem ma fogunk kibékülni a szlovákokkal, az biztos.

    A keddi napot a szlovák politikai vezetés a magyar-kérdésnek szenteli. Délelőtt a kormány tart rendkívüli ülést arról, hogyan vágjanak vissza a kettős állampolgárság magyarországi elfogadása esetén. Délután a parlament rendkívüli ülésén politikai nyilatkozatot készülnek elfogadni az ügyben.

  • cikkünk a témában:

    Fellegi: Eltékozolták az állami vagyont

    A Magyar Nemzetnek sikerült megszólaltatnia Fellegi Tamást.

    Egy korrekt vagyonleltár elkészítésével, az állami beruházások felülvizsgálatával és a szükséges felelősségre vonással kezdené a munkát Fellegi Tamás, a fejlesztési minisztérium kijelölt vezetője.

  • cikkünk a témában:

    A számok nem zavarnak, Gyuri?

    Ismerjék meg a leendő miniszterek sorozatunkban Matolcsy György életútjában mélyedhetnek el.

    Régóta sokkal inkább poltikusnak, mint közgazdásznak tartják a 80-as évek spontán privatizációjában meghatározó szereppel bíró, a politikában már 90-ben Antall József tanácsadójaként feltűnő volt- és leendő gazdasági minisztert. Okos, nagy tervekkel és elképzelésekkel rendelkező embernek mondják, akinek tervei közül viszont elég sok illúzióra épül. A költségvetést többen is féltik tőle, hozzá a költés, és nem a kassza szigorú felügyelete passzol, mondják.

  • cikkünk a témában:

    Hende Csaba: A honvédség utat tévesztett

    Olvassák el, mit mondott Hende csaba a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén a polgári körök egykori szervezője.

    Kedden elkezdődtek a miniszterek bizottsági meghallgatásai. Hende csaba hondédelmi miniszterjelöltet a Nemzetbiztonsági Bizottság hallgatta meg. Kedden Matolcsy György nemzetgazdasági, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrási miniszterjelölteknek volt jelenésük különböző bizottságok előtt.

    A miniszteri meghallgatások csütörtökön folytatódnak, péntekre véget érnek.

  • cikkünk a témában:

    Tízórás vita kezdődik a kormányprogramról

    A DeDi elemzője köszönti az olvasókat. Nézzük gyorsan, mi lesz ma a parlamentben. Maratoni ülés lesz, éjfélig vitáznak a képviselők, szerencsére a déli végeken járt elemzőtársunk egy literes Ozujsko sörrel tért haza.

    Az országgyűlés délután kezdődő plenáris ülésén kezdi meg a szombaton benyújtott kormányprogram vitáját. Elkezdték a bizottságok a miniszterjelöltek meghallgatását is. Kedden tárgyal az országgyűlés a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatról, a trianoni emléknapról, a btk. szigorításáról, és a parkolás jogi feltételeinek megteremtéséről.