Lendvai egy-két napot ad Wiesztnek

2010.05.26. 08:44
Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök szerint az előző héten előkerült felvételen egy borítékot átvevő Wieszt János XI. kerületi szocialista frakcióvezetőnek nincs helye az MSZP-ben, ha nem tudja egy-két napon belül egy életszerű és hihető történettel tisztázni magát. A Fidesz bejelentette, hogy politikusai nem vesznek részt azoknak a fővárosi testületeknek a munkájában, amelyeknek Wieszt is a tagja.

Wieszt János szocialista önkormányzati politikusnak egy-két napja van arra, hogy tisztázza magát a pártja előtt, mondta Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke a TV2 Mokka című műsorában szerda reggel.

Lendvai Ildikó azt mondta, hogy ha a XI. kerületi szocialista frakcióvezetőnek nincs "egy életszerű és hihető története, ami cáfolja azt, ami a videóból elég könnyen interpretálható", akkor nem illeti meg semmilyen védelem, és nincs helye a szocialisták között.

Wiesztről múlt héten derült ki, hogy lefilmezték, amikor 2007-ben egy állítólag kétmillió forintot tartalmazó borítékot vett át egy Bartók Béla úti számítástechnikai üzlet tulajdonosától, mielőtt az önkormányzat végre eladta volna neki a helyiséget. A szocialista politikus a pénzátvétel tényét nem cáfolta, ám azt közölte: "a bemutatott felvétel tényleges tartalma és annak az értelmezése között fényévnyi távolság van".

A Fidesz kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt jelentette fel Wieszt Jánost. Csomós Miklós, a Fidesz frakcióigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy nem vesznek részt a fideszes politikusok azon fővárosi testületek munkájában, amelyeknek a korrupciógyanúba keveredett Wieszt is tagja. Szerinte az a minimum, hogy az ügyben indult rendőrségi vizsgálatok idejére Wieszt János legalább felfüggessze a tagságát például a fővárosi gazdasági bizottságban.

Korábban Molnár Gyula újbudai polgármester is tagságának felfüggesztésére szólította fel Wiesztet az általa elnökölt helyi vagyongazdálkodási bizottságban. A lap szerint Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője is tagsága felfüggesztésére kérte a szocialista önkormányzati politikust addig, amíg nem tisztázódik az ügye.