Milliós támogatásokkal búcsúzott Hiller

Magyar Nemzet
2010.05.26. 08:48
Utolsó intézkedései egyikeként Hiller István oktatási és kulturális miniszter több millió forintos támogatást ítélt oda több baloldaliként ismert sajtóorgánumnak és szervezetnek is: pénzt kap a Hócipő, a Mozgó Világ, az ATV és a Pallas Páholy is.

Hiller István távozó oktatási és kulturális miniszter több millió forintos támogatást ítélt oda több balliberális médiumnak áprilisban. A Nemzeti Kulturális Alap honlapján közzétett adatokból kiderül: a Farkasházy Tivadar nevéhez köthető lap, a Hócipő ötmillió forintot kaphat a miniszteri keretből hat lapszáma megjelentetésére - írja a Magyar Nemzet.

Az ATV-nek húszmillió forintot fizetnek, hogy a Reggeli jam című műsor kulturális blokkjában bemutassák a Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa rendezvényeit.

A Mozgó Világ kulturális-közéleti havilap hétmillió forintot kap idei lapszámainak megjelentetésére, a Pallas Páholy pedig 3,5 millió forinthoz jutott Hiller miniszteri keretéből. A kapott támogatásból fedezik ugyanis a Halhatatlanok Társulatában örökös tagok lábnyomatainak elhelyezését a budapesti Nagymező utcában, a Pesti Broadwayn.

Hiller egykori elődjének, a Medgyessy-kormány első kulturális miniszterének, Görgey Gábor írónak négymillió forintot utalt ki egy Görgey Artúrról szóló történelmi dráma megírására, Vadászszőnyeg című regényének hangoskönykénti megjelentetését pedig 600 ezer forinttal támogatja.

A Magyar Nemzet szerint a fent felsorolt médiumok az MSZP alapítványától, a Táncsics Mihály Alapítványtól is többször kaptak pénzeket. Néhány héttel ezelőtt a Hócipő hárommillió, a Pallas Páholy pedig nyolcmillió forintot kapott.

A Hócipő eladási mutatói nem nyilvánosak. Annyi azonban bizonyos, hogy az elmúlt években többször kapott kormányzati megrendelést különböző minisztériumoktól. 2008-ban a titkosszolgálatok megkedveltetésére rendeltek exkluzív cikksorozatot tőlük, a munkaügyi tárca két és fél milliót fizetett annakidején egy nőnapi cikk megjelentetéséért.

Az oktatási tárca több évben is nagyobb összegekkel támogatta  a lapot, az önkormányzati minisztérium pedig 2003 és 2006 között 12,3 millió forint értékben kötött velük reklámszerződéseket.