Napi két kormányszóvivőivel kezd az Orbán-kabinet

2010.05.26. 17:15 Módosítva: 2010.05.26. 17:16
A közigazgatási és igazságügyi minisztérium részeként működik majd a kormányzati kommunikációs államtitkárság, amely az összes minisztérium sajtókommunikációját fogja majd egybe. A kormányszóvivő Nagy Anna újságíró lesz, aki az első hónapokban napi két tájékoztatót ígér.

Az 50 fős kormányzati kommunikációs államtitkárság a Navracsics-minisztériumon belül működik majd. A tervek szerint a többi hét tárcánál nem lesz külön sajtószóvivő. Az összes tárca kommunikációját ez a csapat látja el. Vezetője Kovács Zoltán lesz, aki eddig a debreceni közgyűlés és városháza kommunikációját irányította.

Nagy Anna (Fotó: Burger Barna)
Nagy Anna (Fotó: Burger Barna)

A csapat tagja lesz majd Nagy Anna kormányszóvivő. A 45 éves kommunikációs szakember megfordult már a Népszabadság Magazinnál, a Magyar Hírlap Magazinnál, a Naptévé gazdasági rovatszerkesztő-műsorvezetői székében, és az MTV külpolitikai szerkesztőségében is. Kommunikációs vezetői tapasztalatokat 2000-ben a Gazdasági Minisztérium sajtóosztályán, 2005-ben pedig a brit nagykövetség kommunikációs vezetőjeként szerzett. Jelenleg a Malév fedélzeti magazinjának, a Horizonnak a főszerkesztő-helyettese.

A tervek szerint a kormányzati munka felpörgése miatt az első hónapokban reggel és délután is lesz kormányszóvivői tájékoztató. Reggelre a hivatalos tájékoztatókat tervezik, délutánra pedig a napközben megjelent ügyekre és a sajtó kérdéseire reagálnak. (A hagyomány szerint eddig heti egy-két kormányszóvivői tájékoztatót tartottak. Ezen a Gyurcsány-kormány probált lendületesen változtatni, sokáig akkor is napi legalább egy sajtóeseményt rendezett a kormányzati kommunikáció.)

Az új kommunikációs rendszerről tartott háttérbeszélgetésen részt vett Rákay Philip is, akinek jövőbeni szerepét egyelőre nem árulták el. Az Index információi szerint Rákay a Navracsics Tibor alá rendelt Országimázs Tanács egyik felelőse lesz.

A stratégiai kérdéseket és a miniszterelnök körüli kommunikációs feladatokat továbbra is Szijjártó Péter és csapata látja el a Miniszterelnökség szervezetén belül. A Fidesz tervei szerint ezek a szervezeti egységek proaktív kommunikációt kívánnak folytatni.