Két sérült a hajmáskéri hadgyakorlaton

2010.05.28. 13:10
Információink szerint csütörtökön balsikerű robbantás történt a napokban kezdődött Clever Ferret nemzetközi hadgyakorlaton Hajmáskérnél. A balesetben több katona megsérült, a Veszprémi Napló információi szerint két olasz.

Az első információk sok sebesültről és több halottról szóltak, ezért megkerestük a veszprémi kórházat. A kórházban elmondták, hogy mindössze két sebesültet láttak el, "velük sem volt komoly baj".

Az Index úgy értesült, hogy a sérültek külföldi katonák. Mivel a hadgyakorlaton olasz és szlovén katonák vesznek részt, erősen feltételezhető, hogy a sérültek olaszok vagy szlovének. A Veszprémi Napló szerint két olaszról van szó.

Többször kerestük a honvédelmi minisztériumot, de nem kaptunk információt az esetről. Végül közölték: a külföldi katonákkal történtek ismertetése nem tartozik a hatáskörükbe. Most keressük az illetékes hadsereg szóvivőjét.

A május 25-én elkezdődött Clever Ferret 2010 nemzetközi hadgyakorlaton 2400 magyar, olasz és szlovén katona vesz részt. A gyakorlat célja egy újabb afganisztáni szerepvállalásra felkészülés.

A hadgyakorlaton magyar Gripenek, olasz vadászbombázók is részt vesznek. Magyarországon először 2003-ban tartottak Clever Ferret gyakorlatot, amelyet a nemzetközi kötelék kabalaállatáról az okos menyétről neveztek el.