Orbán Viktor még sohasem volt ilyen népszerű

2010.05.28. 15:26
A Századvég Alapítvány felmérése szerint Orbán Viktor leendő miniszterelnök második ciklusának kezdetén sohasem látott népszerűségnek örvend. A megkérdezettek nagy többsége szerint a politikus készen áll az ország vezetésére. A Fidesz–KDNP is növelte szimpatizánsai táborát a választások óta eltelt hónapban.

Egy hónappal az országgyűlési választások után tovább nőtt a Fidesz–KDNP népszerűsége, egy most vasárnapi választáson 63 százalék szavazna a pártszövetségre, ez derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint a növekvő szimpátia egyfelől az ilyenkor tapasztalt győzteshez húzással magyarázható, másrészt azt  jelzi, hogy a kormányzati pozícióba került pártszövetség tervei találkoznak a szélesebb választói elvárásokkal.

A Fidesz–KDNP népszerűségének növekedése mellett a nagyobb ellenzéki pártok vesztettek támogatottságukból. Az MSZP-t egy most vasárnapi választáson tizenhat, a Jobbikot tizenegy százalék támogatná. Egyedül az LMP tudta stabilizálni szavazótáborát, a párt most nyolc százalékon áll.

A felmérésből az is kiderül, hogy Orbán Viktor leendő miniszterelnök sosem látott népszerűségnek örvend. Az emberek csaknem kétharmada, 63 százaléka kedvező véleménnyel van róla, míg Mesterházy Attilát vagy Vona Gábort a megkérdezettek nagyjából egyötöde ítéli meg pozitívan.

A kutatás szerint az emberek 83 százaléka szerint Orbán Viktor készen áll az ország vezetésére. A megkérdezettek 77 százaléka szerint az új miniszterelnök okos, 81 százalékuk szerint erős vezető, aki 68 százalékuk szerint törődik az emberekkel és 51 százalékuk szerint szemben áll a Jobbikkal. Orbán Viktort a válaszadók 22 százaléka bosszúállónak, 17 százaléka diktátornak gondolja.