Javul az ár- és belvízhelyzet

2010.05.29. 11:04
A beregi belvízvédelmi szakaszon már megszüntették, a Tisza egy szakaszán pedig a hétvégén vonhatják vissza az árvízvédelmi készültséget. Nem, vagy csak alig változik a belvízhelyzet a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.

A Tisza-Bodrog torkolattól Nagyhalászig tartó csaknem 40 kilométeres töltésszakaszon van még érvényben az elsőfokú riasztás. Az apadás ütemét figyelembe véve vasárnapra várható ennek megszüntetése, közölte Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese szombaton.

A Kraszna hazai szakaszán elsőfokú riasztási szint mellett folytatódott a lassú apadás. A Lónyay-főcsatorna alsó, torkolati szakaszán első-, e fölött azonban még mindig másodfokú a készültség. A vízfolyás töltései mentén 9 kilométer hosszan szivárgást észleltek, ezeket a helyeket a vízügyi dolgozók fokozottan figyelik.

Az igazgatóság jelenleg hat belvízvédelmi szakaszon védekezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Péntek este a Beregben megszüntették a belvízvédelmi készültséget, s az elöntött területek kiterjedése is csökkent, körülbelül 14 700 hektárt borít belvíz.

A következő három napban 30-38 milliméter csapadék várható, ez a folyók áradását, a belvízhelyzet romlását okozhatja a Felső-Tiszán.

Nem, vagy csak alig változik a belvízhelyzet a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. A vízügyi igazgatóság szombati közleményes szerint folytatják az Adonyi főcsatorna kotrását, hogy a környező dombságról érkező vizet el tudják vezetni.

Az Igazgatóság továbbra is fenntartja a II. fokú belvízvédelmi készültséget az adonyi és a sárközi öblözeten. A Báta II. szivattyútelep 24 órában, a Lankóci szivattyútelep pedig pénteken déltől szakaszosan üzemel. A Duna Adonynál lassan apad, azonban ez a csökkenés nem jelentős.

A Kapos-Koppány térségében érvényben marad a III. fokú belvízvédelmi készültség. A Kapos felső szakaszán ugyan lassú apadás kezdődött, és a Kaposon levonuló árhullám már elhagyta a Koppány torkolatát,a készültséget fenntartják.